NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 30 september: minister van Trump weg en Star Wars

Goedemorgen, de Amerikaanse minister van Volksgezondheid stapt op nadat hij tonnen aan belastinggeld aan privéjets heeft uitgegeven. En vanaf vandaag zijn het masker van Darth Vader en de ogen van Jabba the Hutt te zien in Cinemec in Utrecht.

De dag begint met regen. De rest van de dag blijft het in het oosten wisselvallig en grauw, maar in het westen wordt het droog en breekt de zon door. Het wordt 15 tot 17 graden. Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van eventuele files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

• De mariniers die als eerste naar Sint-Maarten zijn gevlogen na orkaan Irma om daar noodhulp te verlenen, komen terug naar Nederland. Vanochtend landen 150 militairen op vliegbasis Eindhoven. Daar worden ze welkom geheten door de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Rob Kramer.

• Spanje bereidt zicht voor op het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum dat morgen wordt gehouden. De vraag is of alles rustig zal verlopen of dat het een chaos wordt. De Catalanen zijn in ieder geval verdeeld over wat zij willen voor hun regio. Sommigen kijken reikhalzend uit naar het referendum, andere vrezen voor de uitkomst.

• Vandaag opent in Utrecht de tentoonstelling Star Wars Identities. Tot en met maart volgend jaar zijn in Cinemec ruim 200 objecten te zien die gebruikt zijn voor de films. Denk aan de Millenium Falcon en het masker van Darth Vader, maar ook de ogen van Jabba the Hutt.

• Halen de Nederlandse volleybalsters de finale van het Europees Kampioenschap? Vanaf 16.00 uur is de op NPO 1 en NOS.nl te volgen hoe de vrouwen van Oranje het opnemen tegen Azerbeidzjan.

Programma eredivisie

• Verder is er vandaag veel eredivisie. Koploper PSV speelt thuis tegen nummer 17 Willem II en NAC Breda neemt het in eigen huis op tegen ADO Den Haag. En ook PEC Zwolle en FC Groningen komen elkaar vandaag tegen en later op de avond speelt Excelsior thuis tegen VVV-Venlo. De wedstrijden zijn via een liveblog te volgen op NOS.nl.

Tom Price en Donald Trump

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid is opgestapt. Tom Price charterde privéjets voor dienstvluchten. Dat heeft de belastingbetaler tonnen gekost, , volgens Politico gaat het om zo'n 400.000 dollar. Ambtenaren worden geacht goedkope lijnvluchten te nemen. President Trump is niet blij met de actie van Price, want hij heeft zijn achterban juist beloofd dit soort praktijken uit te bannen. Hij accepteerde gisteravond het ontslag van de minister, heeft het Witte Huis laten weten.

Ander nieuws uit de nacht:

• De politie is gisteravond de clubhuizen van motorclub Satudarah in Beverwijk en Apeldoorn binnengevallen. De politie is op zoek naar bewijsmateriaal in een onderzoek naar de motorclub. Het is nog niet bekend of de actie iets heeft opgeleverd.

• Vijf commando's doen aangifte tegen het ministerie van Defensie, meldt het AD. De vijf vonden dat hun werkgever schuldig is aan de dood van een collega, een 35-jarige sergeant. De man kwam om het leven bij een oefening van commando's in Ossendrecht.

En dan nog dit:

Moarns Ier, de oudste club van eierzoekers in Friesland wordt vandaag opgeheven. En daarmee komt een traditie van 125 jaar ten einde: kievitseieren zoeken in het voorjaar. Dat mocht sowieso de laatste jaren al niet meer. In 2012 werd het verboden door de rechter en in 2015 besloot de Raad van State dat het verbod definitief is. Daarom heeft het voortbestaan van Moarns Ier geen zin meer, vindt de club.

Eieren rapen in het veld in Friesland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl