NOS NieuwsAangepast

150 verschillende pasfoto's, maar 'coke-koning' viel tóch door de mand

  • John van der Tol

    redacteur Online

  • John van der Tol

    redacteur Online

Meer dan tien jaar leefde hij een anoniem bestaan in Uruguay. Italië was zelfs al 23 jaar op zoek naar hem, nadat hij in 1995 werd veroordeeld tot dertig jaar cel. Rocco Morabito, een van de meest gezochte criminelen van het land. Maar na al die jaren zit hij nu tóch waar Italië hem wil hebben: in de cel.

"Deze jongens hebben geen zin om dertig of veertig jaar vast te zitten, of te sterven in de gevangenis", zegt oud-hoogleraar Cyrille Fijnaut. Hij volgt de maffia al sinds de jaren 80. Volgens hem is deze aanhouding een 'trofee' voor de Italiaanse politie en justitie. "Ze proberen stelselmatig dit soort grote figuren te pakken."

Morabito wordt gezien als een van de kopstukken binnen de 'ndrangheta, een maffiaorganisatie in Zuid-Italië. De 'cocaïnekoning van Milaan', zoals hij werd genoemd, zou vooral tussen 1988 en 1994 bezig zijn geweest met grootschalige internationale drugshandel.

De Italiaan werd er onder meer van beschuldigd betrokken te zijn geweest bij de smokkel van 592 kilo cocaïne, van Brazilië naar Italië. Maar de drugs werden op 16 juli 1992 onderschept. Een jaar later zou hij nog eens 630 kilo cocaïne hebben getransporteerd.

  • Ministerio del Interio Uruguay
    Rocco Morabito woonde in een villia in Punta del Este
  • Ministerio del Interio Uruguay
    Mogelijk verbleef hij hier al meer dan tien jaar

Veel maffiosi kiezen voor een leven in het buitenland, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika. "Ze wachten natuurlijk niet tot de politie in Italië bij ze langskomt", zegt Fijnaut. In januari vorig jaar werd ook al een kopstuk van de 'ndrangheta aangehouden. Giuseppe Ferraro was toen al ruim achttien jaar op de vlucht voor de Italiaanse autoriteiten. Zijn compagnon, Giuseppe Crea, was op dat moment al tien jaar onvindbaar.

Maar niet ieder lid van de maffia dat zich schuilhoudt, leeft in luxe, weet Fijnaut. "Er zijn ook voorbeelden van mensen die jarenlang in de bergen hebben gezeten. Afgezonderd van alles en iedereen."

Pasfoto's

De inlichtingendiensten ontdekten de afgelopen maanden dat Morabito met een Braziliaanse identiteit in het Zuid-Amerikaanse Uruguay verbleef. Francisco Capeletto was zijn valse naam. Hij werd gearresteerd in een hotel in de hoofdstad Montevideo en zal later worden uitgeleverd aan Italië. Ook zijn Angolese vrouw zit vast, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Uruguay.

Bij doorzoekingen die volgden zijn onder meer een pistool, een mes, dertien mobiele telefoons, twaalf creditcards, auto's en 150 pasfoto's met verschillende vermommingen aangetroffen.

  • Ministerio del Interio Uruguay
    Wapens en 150 pasfoto's werden aangetroffen
  • Ministerio del Interio Uruguay
    En ook dertien mobiele telefoons werden ontdekt
  • EPA
    Rocco Morabito tijdens zijn arrestatie

"Ze doen alles aan hun afscherming, want de belangen zijn groot", legt Fijnaut uit. "Maar vroeg of laat is er communicatie, met bijvoorbeeld familie. Er moet bijvoorbeeld geld komen, of geld teruggebracht worden. Of er zijn andere problemen. En van die communicatie moet de politie het dan vaak hebben."

De maffiosi zijn dan wel meesters in het verhullen. "Ze hebben toch altijd nog wel bindingen met hun moederland. En als je dan niet voorzichtig genoeg bent, dan kan het gebeuren dat je wordt gevonden. Nu zal duidelijk moeten worden wat hij heeft uitgespookt."

'Iedereen gaat voor de bijl'

Volgens de oud-hoogleraar heeft het opsporen van maffiosi veel prioriteit bij de Italiaanse politie en justitie. "Ze hebben de boel daar goed georganiseerd. Er is een landelijke organisatie opgezet en die ploegt gewoon verder."

Dat een arrestatie als deze groots naar buiten wordt gebracht, snapt Fijnaut dan ook wel. "Ze willen laten zien dat ze écht wel bezig zijn met dit soort zaken. En dat niemand aan de Italiaanse justitie kan ontsnappen. Vroeg of laat gaat iedereen voor de bijl."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl