Premier Rutte reageert verheugd op de goede economische cijfers, maar zegt niets over waar het extra geld naartoe gaat
NOS Nieuws

Formatiedag 154: verheugd maar voorzichtig over economische groei

De stemming bij de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie was vandaag in ieder geval een stuk beter dan gisteren en dat had misschien wel te maken met de nieuwste positieve cijfers over de economisch groei in Nederland. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde vandaag een groei van 3,3 procent en dat is meer dan verwacht.

VVD-leider Rutte wilde vandaag daarom "vieren dat Nederland uit de crisis is gekomen". "We groeien twee keer zo hard als Amerika of Duitsland", zei Rutte voor het begin van de formatiegesprekken in het Johan de Witthuis. Hij was zelfs van plan zijn Duitse collega's een appje te sturen met dit heugelijke nieuws.

Ook de huidige oppositiepartijen D66, CDA en ChristenUnie spraken over "mooie cijfers", maar bleven erg voorzichtig. Het geld mag niet zomaar uitgegeven worden aan lastenverlichting, belastingverlaging of andere leuke dingen, was de boodschap, want ook voor de langere termijn moet de Nederlandse economie sterk blijven. Verder benadrukten de onderhandelaars dat zij niet bepalen of de lonen nu omhoog kunnen. Dat is vooral een zaak van werkgevers en werknemers.

De zon schijnt en ik laat me niet van mijn goede humeur beroven.

CU-leider Segers

Vandaag kwamen de sociale partners ook op bezoek, de Sociaal-Economische Raad, VNO-NCW en de FNV. Afspraken zijn er niet gemaakt over bijvoorbeeld flexibeler werken of de pensioenen. "Er ligt nog geen akkoord", zeiden de werkgevers en werknemers in koor. "We zijn er nog niet uit."

Opvallend vandaag was dat er geen enkele ergernis meer was over een nieuw lek in het AD vandaag, dit keer over Wilhelmus-les. ChristenUnie-leider Segers die gisteren woedend reageerde op berichtgeving over een compromis over medisch-ethische kwesties zei vandaag: "De zon schijnt en ik laat me niet van mijn goede humeur beroven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl