Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Schoonzoon Trump wordt gehoord, maar inhoud moet geheim blijven

Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van president Trump, wordt vandaag en morgen achter gesloten deuren gehoord door de inlichtingencommissies van het Amerikaanse Congres. De commissies van zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden onderzoeken de vermoedelijke banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland.

Twee weken geleden werd duidelijk dat de zoon van Donald Trump, Trump junior een ontmoeting heeft gehad met een Russische advocate, vlak nadat zijn vader de Republikeinse nominatie voor het presidentschap had binnengehaald. Bij dat gesprek waren ook Jared Kushner, een Russische lobbyist en Trumps campagnechef. Trump junior was belastende informatie over Hillary Clinton in het vooruitzicht gesteld, die afkomstig zou zijn van de Russen. Hij ging daar maar al te graag op in.

De advocate zelf wil trouwens ook getuigen, om de 'massahysterie' weg te nemen. Ze ontkent dat ze in het bezit was van gevoelige informatie.

"Die ontmoeting blijkt problematischer voor Kushner dan voor Trump jr", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Niet alleen vanwege de inhoud, maar ook omdat Kushner een officiële rol heeft in het Witte Huis, als adviseur van de president. In die rol heeft hij toegang tot allerlei staatsgeheimen en daardoor word je doorgelicht door de inlichtingendiensten."

Trump en de Russen: wat gebeurde er de afgelopen tijd?

Van der Horst: "Je moet formulieren invullen, onder meer over de ontmoetingen die je de afgelopen tijd met buitenlanders hebt gehad. Maar Kushner heeft tot drie keer toe de ontmoeting met de Russische advocate verzwegen."

En er zijn meer vragen over de Russische banden van de schoonzoon van de Amerikaanse president. "Vlak na de verkiezingen had hij een ontmoeting met de directeur van de Russische investeringsbank, die rechtstreeks door het Kremlin wordt aangestuurd", zegt Van der Horst. "Tegen die bank zijn ook Amerikaanse sancties van kracht. De commissie zal ongetwijfeld willen weten waar die ontmoeting over ging."

Verder gaat de commissie naar verwachting vragen stellen over een geheim communicatiekanaal tussen het Witte Huis en het Kremlin. Kushner deed volgens The Washington Post in december, na de verkiezingswinst van Trump, het voorstel om die verbinding op te zetten voor vertrouwelijk contact.

Niet onder ede

Wat Kushner gaat zeggen, komt waarschijnlijk niet naar buiten. De gesprekken worden achter gesloten deuren gehouden. "Niet officieel tenminste", zegt Van der Horst. "We zullen afhankelijk zijn van lekken. Maar Washington bleek de laatste tijd één groot vergiet, dus wie weet."

Later deze week worden ook Donald Trump jr. en Paul Manafort, de campagnechef van Trump, ondervraagd. Dat gebeurt door de juridische commissie van de Senaat. "Het Witte Huis heeft een heel leger aan dure advocaten ingehuurd, die hard hebben onderhandeld met de commissie. Daardoor zijn de gesprekken nu achter gesloten deuren en ook niet langer onder ede", zegt Van der Horst. "Het Witte Huis zegt dat je daar niets achter moet zoeken. Zo kunnen beide heren vrijuit praten, zeggen ze."

De informatie uit de verhoren komt ook terecht bij de speciaal openbaar aanklager, Robert S. Mueller. Hij onderzoekt de banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland en is van plan om alle hoofdrolspelers zelf ook te ondervragen. "Bovendien gaan zijn bevoegdheden veel verder dan die van het Congres", legt Van der Horst uit. "Hij mag formulieren en bewijsmateriaal opvragen. Dat is het meest belangrijke onderzoek. Alles gaat afhangen van de conclusies van Mueller. President Trump maakt zich over zijn onderzoek het meest zorgen."

Donald Trump jr.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl