Omar Khadr in 2015
NOS Nieuws

Excuses en miljoenen voor ex-Guantánamo-verdachte

De Canadese regering heeft excuses aangeboden aan een Canadese man die tien jaar heeft vastgezeten in Guantánamo Bay, de Amerikaanse 'terrorisme-gevangenis' op Cuba. De excuses zijn voor het schenden van de rechten van Omar Khadr, die ook miljoenen aan schadevergoeding en smartegeld krijgt.

Khadr doodde in 2002 op 15-jarige leeftijd in Afghanistan een Amerikaanse commando. Tijdens een vuurgevecht met Amerikanen die een kamp van al-Qaida hadden aangevallen, zou Khadr een handgranaat hebben gegooid die de Amerikaanse militair fataal werd.

Na het vuurgevecht werd de Canadees opgepakt en naar Guantánamo gestuurd. Hij was de jongste gedetineerde in de Amerikaanse gevangenis.

'Riante beloning'

In 2010 bekende hij schuld, waarna hij werd veroordeeld tot acht jaar cel. In datzelfde jaar oordeelde het Canadese hooggerechtshof dat Khadrs rechten waren geschonden. Medewerkers van Canadese inlichtingendiensten hadden hem in Guantánamo hardhandig ondervraagd en de uitkomst van die gesprekken doorgespeeld aan de Amerikanen.

Hoeveel schadevergoeding Khadr tegemoet kan zien, is niet bekendgemaakt, maar in Canada gaat het verhaal dat het om omgerekend 7,3 miljoen euro gaat. De conservatieve oppositie heeft al woest gereageerd op wat "een riante beloning voor een veroordeelde terrorist" wordt genoemd.

Gevechtstraining

Omar Khadr werd, net als zijn vijf broers en zussen, geboren in Canada. Zijn ouders waren Canadese staatsburgers, maar zijn vader Ahmed Said Khadr werkte in Afghanistan voor een organisatie die weeskinderen onderbracht. In 1992 keerde hij terug naar Canada nadat hij door een landmijn gewond was geraakt. Toen hij een jaar later weer naar Afghanistan ging, nam hij zijn hele gezin mee.

Het gezin Khadr zou destijds in Afghanistan in de directe omgeving van al-Qaida-leider Osama bin Laden hebben gewoond. Vermoedelijk kregen alle zoons in het gezin van Khadr een gevechtstraining toen ze nog kind waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl