NOS NieuwsAangepast

Acht jaar voor Guantánamo-Canadees

Een Canadees die al acht jaar vastzit in Guantánamo Bay, moet nog eens acht jaar ziten. De nu 24-jarige Omar Khadr kreeg van een militair tribunaal veertig jaar gevangenisstraf, maar omdat hij schuld heeft bekend is de straf teruggebracht tot acht jaar.

Khadr werd op 15-jarige leeftijd in 2002 in Afghanistan gevangengenomen nadat Amerikaanse militairen een schuilplaats van al-Qaidastrijders hadden gebombardeerd. Hij gooide een granaat naar de Amerikaanse troepen, waardoor een militair omkwam. Ook bekende hij voor het oorlogstribunaal tien bermbommen langs Afghaanse wegen geplaatst te hebben.

Blind

Khadr is sinds de Tweede Wereldoorlog de eerste persoon die veroordeeld wordt voor daden die als minderjarige zijn begaan. De Canadees was door zijn vader, een Pakistaanse al-Qaidastrijder, meegenomen naar Afghanistan om lid te worden van een groep bommenmakers.

Khadr, die tijdens het vuurgevecht aan een oog blind raakte, is de laatste westerse gevangene in het omstreden detentiekamp Guantánamo Bay op Cuba, waar nog zo'n 170 gevangenen vastzitten. De rest van zijn straf kan hij over een jaar in Canada uitzitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl