NOS NieuwsAangepast

Twee gevangenen mogen Gitmo uit

President Obama wil twee gevangenen uit Guantánamo Bay naar hun geboorteland Algerije overbrengen. Het is voor het eerst in bijna een jaar dat gevangenen de Amerikaanse militaire basis op Cuba kunnen verlaten.

Om welke Algerijnen het gaat is niet bekend. Ook wil het Pentagon niet zeggen welke afspraken met Algerije zijn gemaakt om te voorkomen dat de twee opnieuw een bedreiging vormen voor de VS.

Twaalf anderen

Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris is het terugsturen van de twee verantwoord. Van de twaalf gevangenen die eerder vanuit Guantánamo Bay naar Algerije werden teruggestuurd, heeft volgens hem niemand zich daarna nog schuldig gemaakt aan terroristische activiteiten.

President Obama kondigde afgelopen voorjaar een nieuwe poging aan om 'Gitmo' te sluiten. Hij beloofde dat ook al toen hij aantrad als president, maar doordat het Congres strenge voorwaarden stelde bij het overplaatsen van gevangenen, is dat niet gelukt.

166 nog vast

In totaal heeft Obama 242 Guantánamo-gevangenen overgeplaatst naar gevangenissen in de VS zelf of naar andere landen. Er zitten nu nog 166 terreurverdachten vast op de Amerikaanse basis op Cuba.

De laatste gevangene die Guantánamo Bay verliet, was Omar Khadr. Hij werd in september 2012 na tien jaar gevangenschap teruggestuurd naar zijn geboorteland Canada.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl