De presidenten Trump en Macron tijdens de G7-top op Sicilië, mei 2017
NOS NieuwsAangepast

Trump komt naar Parijs op 'quatorze juillet'

De Amerikaanse president Trump komt op 14 juli naar Parijs. Hij heeft de uitnodiging van zijn Franse ambtgenoot Macron geaccepteerd om bij de jaarlijkse militaire parade te zijn op de nationale feestdag. De Fransen herdenken dan de bestorming van de Bastille in 1789, een keerpunt in de Franse revolutie.

Het Witte Huis zegt dat de president ernaar uitkijkt de banden tussen de VS en Frankrijk te bekrachtigen.

Macron en Trump hebben gisteren een gesprek gehad over het bezoek aan Frankrijk. Vorige maand ontmoetten de mannen elkaar voor het eerst. Dat was op Sicilië, tijdens de G7-top van de belangrijkste geïndustrialiseerde landen en de EU.

Eerste Wereldoorlog

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat de Verenigde Staten zich mengden in de Eerste Wereldoorlog. Dat is volgens een woordvoerder van Macron de reden dat de Amerikaanse president heeft toegezegd dat hij aanwezig is bij de parade. Daar doen dit keer ook Amerikaanse militairen aan mee.

De deelname van de Verenigde Staten aan de Eerste Wereldoorlog was een keerpunt in WOI. De Fransen, Britten en Duitsers waren oorlogsmoe. De Amerikaanse militairen pepten het moreel van de geallieerde troepen op, terwijl de Duitse militairen steeds minder vertrouwen kregen in een overwinning.

Groot-Brittannië

Een datum voor een staatsbezoek van Trump aan Groot-Brittannië is nog steeds onzeker. De aankondiging stuitte op veel protest in het parlement en bij de Britse bevolking. Premier May nodigde Trump in januari uit voor een tegenbezoek, nadat ze hem een week na zijn inauguratie had bezocht in het Witte Huis. Ze was de eerste regeringsleider die Trump uitnodigde.

Volgens Britse media staat Trump niet te popelen om naar Groot-Brittannië te gaan. In een telefoongesprek met May zou hij hebben gezegd dat hij in ieder geval niet komt als er grootschalige protesten zijn. De Britse regering spreekt tegen dat Trump dat voorbehoud heeft gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl