Een demonstrant in St. Petersburg wordt afgevoerd door de oproerpolitie
NOS Nieuws

Tientallen arrestaties bij demonstraties in Rusland

Bij verschillende demonstraties in Russische steden zijn tientallen mensen opgepakt. Onder meer in Moskou en Sint-Petersburg werd gedemonstreerd tegen president Poetin onder de leuze "We zijn hem zat".

De veelal jonge demonstranten willen niet dat Poetin voor een vierde termijn gaat. De Russische president heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld voor de verkiezingen van volgend jaar, maar verwacht wordt dat hij dat wel doet. Poetin regeert het land sinds 2000.

In Sint-Petersburg zijn volgens journalisten, activisten en ooggetuigen tientallen mensen opgepakt en ook in Toela en Kemerovo waren er arrestaties. Op andere plekken werden betogers door de politie tegengehouden. De Russische autoriteiten willen niets zeggen over het precieze aantal mensen dat is aangehouden.

Ook in Moskou werd gedemonstreerd, maar daar zijn voor zover bekend geen mensen opgepakt. De honderden betogers wilden naar het kantoor van de president om daar petities aan te bieden, maar het gebied was afgezet met hekken.

Chodorkovski en Navalny

De demonstraties zijn een initiatief van de beweging Open Rusland van Kremlin-criticus Michail Chodorkovski. Die werd rijk als eigenaar van oliebedrijf Yukos, maar bracht vervolgens tien jaar in strafkampen door na een veroordeling door fraude en belastingontduiking. Na zijn vrijlating vertrok de ooit rijkste man van Rusland naar het buitenland.

De Russische autoriteiten voerden afgelopen week de druk op Open Rusland op. Woensdag werd de in het Verenigd Koninkrijk gebaseerde organisatie door de rechter verklaard tot "ongewenst" in Rusland. Een dag later werden de kantoren van de Russische afdeling van Open Rusland doorzocht. Daarbij zouden 100.000 pamfletten in beslag zijn genomen die de demonstranten vandaag hadden willen uitdelen.

De demonstraties van vandaag waren niet zo groot als eind vorige maand, toen vrij onverwacht duizenden mensen, vooral jongeren, de straat op gingen in tientallen steden. Die demonstraties waren georganiseerd door oppositieleider Aleksej Navalny. Hij wil meedoen aan de verkiezingen in 2018 maar mag dat niet wegens een veroordeling voor verduistering. Navalny ontkent schuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl