Jean-Marie Le Pen bij het begin van de rechtszaak, vorige maand
NOS NieuwsAangepast

Jean-Marie Le Pen mag erevoorzitter Front National blijven

Het Front National is niet in de fout gegaan door zijn oprichter Jean-Marie Le Pen te royeren. Maar hoewel hij geen lid meer mag zijn, kan hij wel erevoorzitter blijven.

Tot die opvallende conclusie komt de rechter in de stad Nanterre. Le Pen werd vorig jaar augustus door de huidige leider van het Front National, zijn dochter Marine, uit de partij gegooid omdat hij telkens weer schandalen veroorzaakte met racistische en antisemitische uitspraken.

De twee maken sindsdien openlijk ruzie. Le Pen sr. stapte naar de rechter omdat hij zijn lidmaatschap wilde behouden. Die rechter komt dus tot de conclusie dat nergens is vastgelegd dat de erevoorzitter ook lid van de partij moet zijn.

Detail

De uitspraak betekent dat de partij verplicht is om de 88-jarige Jean-Marie Le Pen uit te nodigen voor alle partijbijeenkomsten die hij als erevoorzitter mag bijwonen. Le Pen had bovendien twee miljoen euro schadevergoeding geëist, maar kreeg 15.000 euro toegewezen.

Het vonnis is een tegenslag voor partijleider Marine, die zich zo veel mogelijk wil distantiëren van haar vader en zijn controversiële standpunten.

De oude Le Pen noemde de Holocaust "een detail in de geschiedenis" en werd bij herhaling veroordeeld voor discriminerende en racistische uitspraken. Het immigratieprobleem kon volgens hem worden opgelost "door het ebola-virus te gebruiken."

Kritiek op het Front National van de Frans-Joodse zanger Patrick Bruel pareerde Jean-Marie Le Pen met de "de volgende keer bouwen we wel weer een oven", waarbij hij lachend in beeld was.

Succesvol

Marine Le Pen streeft er juist naar van het Front National een brede volkspartij te maken, tegen immigratie en de Europese Unie, maar zonder het extremisme van haar vader. Die strategie lijkt succesvol, want ze gooit hoge ogen in de peilingen en in Frankrijk wordt er serieus rekening mee gehouden dat ze bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar in elk geval de tweede ronde zal halen.

Premier Valls zei vandaag nog dat het heel goed mogelijk is dat Le Pen die verkiezingen ook echt wint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl