De Franse premier Valls tijdens zijn bezoek aan Berlijn
NOS NieuwsAangepast

Premier Frankrijk waarschuwt: Europa kan sterven

Premier Valls van Frankrijk heeft de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de VS aangegrepen om te waarschuwen voor rechts in Europa en het uiteenvallen van de Europese Unie. Dat laatste is niet onmogelijk, zegt hij. "Europa kan sterven", zei hij op een bijeenkomst in Berlijn.

Valls denkt dat door de brexit, het terrorisme en de migratiecrisis de Europese Unie verder uit elkaar kan drijven. Volgens hem neemt het egoïsme in Europa toe en ontbreekt het aan plannen. Regeringsleiders moeten daarom ingrijpen om die problemen de baas te worden. Frankrijk en Duitsland moeten daarin volgens hem een voortrekkersrol spelen.

Volgens Valls laat de winst van Trump zien dat alles mogelijk is. "We moeten er rekening mee houden dat Trump zijn verkiezingsbeloften daadwerkelijk omzet in beleid", zegt hij. Trump heeft onder meer gezinspeeld op het korten op de financiële bijdragen aan VN en het intrekken van vrijhandelsverdragen.

Rechts-populisme

Valls benadrukt dat het gevaar ook in Frankrijk dreigt. Hij keek vooruit naar de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechts-populistische partij Front National van Marine le Pen staat hoog in de peilingen. Volgens Valls is het denkbaar dat Le Pen doordringt tot de tweede ronde en de verkiezingen wint.

Mocht zij de verkiezingen winnen, dan zullen de gevolgen ook buiten Frankrijk voelbaar zijn, zei Valls. Frankrijk heeft een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad en het beschikt over kernwapens, aldus de Franse premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl