NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: Siamese tweeling, Trump en ProRail

Heb je om een of andere reden geen nieuws gevolgd dit weekend? Geen nood, wij hebben de opvallendste verhalen voor je op een rij gezet.

Een groot aantal kinderen uit het vluchtelingenkamp bij Calais mag binnen een paar dagen naar Groot-Brittannië. Volgens de BBC zijn Britse en Franse ambtenaren begonnen met het registreren van kinderen die zonder hun ouders in de 'Jungle' leven.

De Engelse kinderombudsman had eerder gezegd dat ongeveer 300 kinderen uit het vluchtelingenkamp naar Groot-Brittannië zullen komen. Het zou vooral gaan om kinderen uit Syrië en Afghanistan.

De een kijkt naar het scherm, de ander naar een spiegel: de Siamese tweeling Chenelva en Sheneeva kijken allebei een andere kant op doordat hun hoofden aan elkaar vastzitten. Zaterdag ging een documentaire over hun leven in première en het NOS Jeugdjournaal was erbij.

De 15-jarige Chenelva en Sheneeva zijn de enige Siamese tweeling in Nederland. Ze vinden het niet erg dat ze aan elkaar vastzitten. "We zijn nergens bang voor, want we zijn nooit alleen. Samen staan we sterker. We zijn niet zielig en willen ook niet zo genoemd worden."

Première documentaire Sheneeva en Chenelva

De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië heeft vorige week een begrafenis in Jemen gebombardeerd omdat het leger verkeerde informatie kreeg van bronnen dicht bij de Jemenitische regering. Dat zegt een onderzoeksteam dat onder die coalitie valt.

Bij de aanval kwamen rond de 140 mensen om het leven en raakten meer dan 600 mensen gewond.

Donors Republikeinen: stop met Trump

Een aantal belangrijke geldschieters van de Republikeinse Partij heeft de partijleiding opgeroepen om Donald Trump te laten vallen. Ze zijn bang dat door alle schandalen rond de presidentskandidaat de partij blijvende schade oploopt.

Aan giften is er al een kwart minder binnengekomen dan bij de verkiezingen van vier jaar geleden. Elke dag melden zich vrouwen die zeggen dat ze door Trump seksueel zijn belaagd.

Verder zei Trump dit weekend dat hij wil dat hij en Hillary Clinton een drugstest doen voor hun derde en laatste tv-debat, komende woensdag. Hij suggereerde op een campagnebijeenkomst dat Clinton bij het vorige debat onder invloed was.

Donald Trump temidden van vrouwelijke aanhangers

Alsof een marathon lopen niet al een prestatie op zich is, deed Marijn Singer er nog een schepje bovenop. De voormalige circusartiest liep vandaag jonglerend de Amsterdam Marathon, voor het goede doel.

Met zijn actie zamelde de 'joggler' geld in voor de training van hulphonden voor mensen met een fysieke beperking. Door middel van crowdfunding hoopte hij ten minste 7500 euro op te halen. Het streefbedrag heeft hij niet gehaald, maar ook met een bedrag van bijna 6000 euro is hij zeer tevreden.

Marijn Singer

Kabinet beëindigt zelfstandigheid ProRail vanwege problemen op spoor

Het kabinet maakt een einde aan de zelfstandigheid van ProRail, melden Haagse bronnen aan de NOS. Dat gebeurt vanwege de aanhoudende problemen op het spoor. Het kabinet wil dat het onderhoud verbetert en wil ook meer zicht hebben op de financiën van ProRail.

Twintig jaar geleden werd de spoorbeheerder verzelfstandigd. De overheid heeft wel alle aandelen in handen, maar kan zich niet direct met de bedrijfsvoering bemoeien. Het plan is nu om ProRail onder te brengen bij het ministerie van Infrastructuur.

ProRail noemt het besluit onverstandig en overhaast, omdat er nog onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van zo'n reorganisatie.

Voetbaluitslagen

PSV heeft gisteren opnieuw punten laten liggen. De Eindhovenaren kwamen thuis tegen Heracles niet verder dan 1-1. Het is voor de derde keer in vier wedstrijden dat PSV niet weet te winnen. Sparta speelde eerder die dag thuis met 2-2 gelijk tegen Willem II. En FC Utrecht speelde zijn duizendste wedstrijd in de Galgenwaard, de club won met 3-0 van Go Ahead Eagles.

Ajax won simpel van ADO Den Haag. Het werd uit 2-0 voor de Amsterdammers. Daardoor blijft Ajax in het spoor van koploper Feyenoord, dat vanmiddag op de valreep met 2-1 won van NEC. Het verschil tussen de nummers 1 en 2 is vijf punten.

De andere uitslagen van vandaag: Twente-PEC Zwolle 2-2 en Excelsior-Roda JC 0-1.

Uitzinnige vreugde bij Dirk Kuijt

De komende week...

300 Q-koortspatiënten slepen de staat maandag voor de rechter. Zij vinden dat de overheid schuldig is aan hun ziekte door veel te lang te wachten met het nemen van maatregelen.

En die dag wordt ook de Cafetaria Top-100 bekendgemaakt. Erik van Muiswinkel presenteert de lijst met de honderd beste cafetaria’s van Nederland.

Woensdag vindt het laatste debat plaats tussen Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl