Donald Trump temidden van vrouwelijke aanhangers
NOS NieuwsAangepast

Donors Republikeinen: stop met Trump

Een aantal vooraanstaande donoren van de Republikeinse Partij heeft de partijtop opgeroepen om Donald Trump te laten vallen. Ze zijn bang dat de stroom beschuldigingen van vrouwen die zeggen dat ze door Trump seksueel zijn belaagd, de partij blijvende schade toebrengt.

Bruce Kovner, een investeerder en filantroop uit New York die de partij sinds 2012 2,7 miljoen dollar heeft geschonken, verwoordt de zorgen van de geldschieters. "Hij is een gevaarlijke demagoog, totaal ongeschikt om de verantwoordelijkheden van een Amerikaanse president te dragen", schrijft hij in een e-mail aan het partijbestuur.

"Op een bepaald moment moet je naar jezelf kijken en erkennen dat je steun voor Trump niet meer aan je kinderen kunt uitleggen, vooral niet aan je dochters", stelt David Humphreys, een zakenman uit Missouri die de partij de laatste vier jaar 2,5 miljoen dollar gaf. Hij was van meet af aan gekant tegen de kandidatuur van Trump.

Geïrriteerde Trump krijgt bijval van vrouwen: de 'Women for Trump'

Het partijbestuur heeft de afgelopen drie maanden 25 procent minder fondsen geworven dan in dezelfde periode vier jaar geleden. Mitt Romney was toen de Republikeinse kandidaat. Vorige maand kwam er bijna 40 miljoen dollar binnen, in september 2012 was dat ruim 48 miljoen dollar.

Donoren zijn gestopt met geld geven, en sommigen hebben zelfs de partij de rug toegekeerd. Zij zoeken hun heil bijvoorbeeld bij Gary Johnson, een oud-gouverneur van New Mexico die namens de Libertarische Partij presidentskandidaat is. Hij kwam in opspraak omdat hij tijdens een tv-gesprek niet bleek te weten waar Aleppo ligt.

Door alle controverse rondom Trump is er ook veel kritiek op partijvoorzitter Reince Priebus. Die houdt in het openbaar natuurlijk zijn steun voor Trump vol. Maar volgens bronnen van The New York Times ligt hij wakker van alle perikelen rond de vastgoedmagnaat en de verdeeldheid in zijn partij.

Er zijn ergere dingen in de wereld, en Hillary Clinton staat hoog op die lijst.

Bestuurder Republikeinse Partij

Overigens is er ook een stroming binnen de Republikeinen die juist wil vasthouden aan de kandidatuur van Trump. Ze zijn bang dat het nu laten vallen van de omstreden zakenman stemmen kost bij de verkiezingen voor het Congres, die op 8 november gelijktijdig met de presidentsverkiezingen worden gehouden. Een Democratische president met een Democratische meerderheid in het Congres is voor deze groep een nachtmerrie.

"Ik ben ontzet door onze eigen mensen die als ratten het zinkende schip verlaten", schrijft Rosie Tripp, een partijbestuurder uit New Mexico over de vele Republikeinse politici die zich van Trump hebben afgekeerd. "Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen. Ik weet zeker dat ze zelf ook niet brandschoon zijn."

Een andere bestuurder verwoordt het nog krasser: "Er zijn ergere dingen in de wereld, en Hillary Clinton staat hoog op die lijst."

Ga hieronder naar onze speciale videosite over de Amerikaanse presidentsverkiezingen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl