Demonstratie na de vrijspraak van een van de agenten
NOS Nieuws

Geen veroordeling voor dood zwarte arrestant Baltimore

In de zaak van Freddie Gray, een zwarte arrestant die vorig jaar in Baltimore omkwam, is de aanklacht tegen drie agenten nietig verklaard. Het waren de laatste drie van zes betrokken agenten die moesten voorkomen. De kans op een veroordeling was zo klein dat de aanklagers besloten de aanklachten te laten vallen.

Drie andere agenten stonden eerder terecht op beschuldiging van zwaardere feiten, waaronder dood door schuld. Zij werden vrijgesproken. Er komt nu een einde aan de zaak, zonder dat er iemand verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Gray.

Noodstop

Gray (25) werd in april 2015 gearresteerd. In het arrestantenbusje raakte hij zwaargewond, volgens de politie na een noodstop. Gray sloeg met zijn hoofd tegen een bout achter in het busje en brak zijn nek. Hij overleed een week later in het ziekenhuis.

De familie twijfelde aan deze verklaring en eiste opening van zaken. Na de begrafenis braken rellen uit in Baltimore en er ontstond een golf aan moorden. In mei werden 43 mensen vermoord. De politiechef van de stad werd daarop ontslagen en de noodtoestand werd afgekondigd.

Volgens de rechter in de zaak zijn de aanklagers niet met genoeg bewijs gekomen voor hun theorie dat de agenten niet alle regels hebben nageleefd. Zo konden ze niet bewijzen dat de directe doodsoorzaak het feit zou zijn dat Gray geen veiligheidsgordel droeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl