Openbaar aanklager Mosby kondigt de vervolging van de zes agenten aan
NOS Nieuws

Familie Gray tevreden over vervolging agenten Baltimore

De familie van de in Baltimore omgekomen Freddie Gray is tevreden met de aanklachten tegen de zes agenten die bij zijn arrestatie betrokken waren. De stiefvader van Gray zei op een persconferentie dat de aanklachten "een belangrijke stap zijn op weg naar gerechtigheid voor Freddie".

De chauffeur van de arrestantenbus wordt verdacht van doodslag. De vijf anderen worden aangeklaagd voor wangedrag en het geweld dat ze bij de arrestatie gebruikten. De borgsom voor vier agenten is vastgesteld op 350.000 dollar, voor de andere twee bedraagt de borg 250.000 dollar. De zes zijn vannacht allemaal op borgtocht vrijgekomen.

De 25-jarige zwarte Gray raakte vorige maand zwaargewond bij zijn arrestatie. Hij werd door de agenten in het busje gezet, zonder autogordel. De agenten weigerden in eerste instantie medische hulp voor de gewonde Gray te regelen.

Vervolging komt snel

In Baltimore werd in de dagen na de dood van Gray volop gedemonstreerd. Dat liep enkele keren uit op ongeregeldheden. Zijn familie heeft de betogers nu opgeroepen om de protesten vreedzaam te houden. "Als je niet in vrede komt, kom dan helemaal niet", zei de stiefvader van Gray.

In Baltimore geldt nog steeds een avondklok. Amerikaanse media meldden dat na het ingaan van de avondklok (04.00 uur Nederlandse tijd) verschillende mensen zijn opgepakt. Anderhalf uur na het ingaan van de avondklok meldde CNN dat de meeste demonstranten naar huis waren gegaan.

Correspondent Wouter Zwart in de straten van Baltimore

Het besluit van openbaar aanklager Mosby om de agenten te vervolgen komt volgens het Amerikaanse persbureau AP snel en is verrassend. Bij vergelijkbare gevallen van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen zoals in Ferguson en New York werd eerst maanden onderzoek gedaan, waarna werd besloten om de betrokken agenten niet te vervolgen.

Te snelle conclusie

De advocaat van de agenten zegt dat Mosby veel te snel conclusies trekt. Volgens hem hebben zijn cliënten niets fout gedaan.

Gray is niet gewond geraakt door iets wat de agenten hebben gedaan of nagelaten, zegt de advocaat. De agenten zouden redelijk hebben gehandeld.

Ook de politievakbond in Baltimore vindt dat er te snel wordt geoordeeld. De bond wilde een speciale aanklager die de zaak zou onderzoeken, maar dat werd door Mosby afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl