De moeder en stiefvader (links) van Freddie Gray samen met hun advocaat
NOS Nieuws

Proces tegen agent in zaak Freddie Gray nietig verklaard

Het eerste proces in de zaak van de in Baltimore omgekomen Freddie Gray moet overgedaan worden. De jury kon geen overeenstemming bereiken over de vraag of de aangeklaagde agent schuldig is aan de dood van de zwarte arrestant. Hij is een van de zes agenten die terechtstaan.

Gray overleed in april dit jaar in een ziekenhuis aan de gevolgen van een plotselinge stop in een politiebusje. Bij die stop stootte hij met zijn hoofd tegen een bout achterin de auto, waardoor hij zijn nek brak.

William Porter, de zwarte agent die nu terechtstond in de rechtbank, wordt onder meer verdacht van doodslag door nalatig handelen. Hij zou Gray de benodigde medische behandeling hebben onthouden.

Meteen na de bekendmaking van het juryoordeel wilden tientallen demonstranten verhaal halen bij de rechtbank. De politie arresteerde zeker twee betogers.

Oproep

De burgemeester van Baltimore, Stephanie Rawlings-Blake, riep na het nieuws dan ook meteen op tot kalmte. Na de dood van Gray was het lang onrustig in de stad en werd zelfs de noodtoestand afgekondigd. Dat wil ze nu voorkomen.

"We moeten het oordeel van de jury respecteren. Mocht het tot verstoringen in de stad komen, dan staan wij klaar om te reageren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl