Thomas Müller had de 1-0 op zijn schoen, maar raakte doelman Michael McGovern
NOS Voetbal

Müller wacht nog altijd op zijn eerste EK-goal

Kansen missen is draaglijker dan helemaal geen kansen creëren. In de tweede groepswedstrijd tegen Polen ontbrak het de Duitse voorhoede aan creativiteit en bewegingssnelheid. Tegen Noord-Ierland was dat probleem opgelost, alleen viel het aantal doelpunten tegen. Het werd slechts 1-0.

Voor rust creëerde Duitsland acht levensgrote kansen, vier daarvan waren voor Thomas Müller. Maar hij miste ze allemaal en dus wacht de aanvallende middenvelder nog altijd op zijn eerste EK-treffer. In de achtste finale tegen Slowakije moet aan die tegenvallende statistiek een einde komen.

De gemiste kansen van Thomas Müller

In acht EK-wedstrijden kwam Müller tot maar één assist: tegen Noord-Ierland legde hij de bal terug op Mario Gomez. Cijfers die in schril contrast staan met zijn prestaties op wereldkampioenschappen.

In twee deelnames (2010, 2014) maakte Müller liefst tien goals in dertien wedstrijden. In 2010 ontving hij daarvoor de gouden schoen, vier jaar later was hij tweede.

Scoren voor Die Mannschaft is sowieso geen probleem voor Müller, in 74 interlands scoorde hij 32 keer. En ook afgelopen seizoen was hij aardig op dreef met 32 doelpunten in 49 officiële wedstrijden voor zijn club Bayern München.

  • EPA
    Thomas Müller maakte de 1-0 in de halve finale van het WK tegen Brazilië
  • ProShots
    Thomas Müller in duel met Fábio Coentrão op het EK in 2012
  • EPA
    Müller juicht na zijn treffer tegen Argentinië, in de kwartfinale van het WK in 2010

En dus begint de tijd te dringen. "Ik had in de eerste helft al gelijk met topscorer Gareth Bale kunnen komen", zei Müller na afloop van de wedstrijd tegen Noord-Ierland.

Toch was Müller ook tevreden met de prestatie van Die Mannschaft. Hij zag veel meer tempo en betere loopacties dan in de voorgaande wedstrijden. "Als we zo hongerig blijven, komt het wel goed."

Voor bondscoach Löw, toch al geen man die zich snel gek laat maken, is het doelpuntloze EK-optreden van Müller geen reden tot paniek. "Ik zou me er pas zorgen over maken, als hij geen kansen zou krijgen. De volgende keer komt het goed."

Boateng fit voor Hamsik en co

Vanavond moet Müller rekening houden met een zeer verdedigend Slowakije, de ploeg waartegen Duitsland kort voor het WK nog een pijnlijke 3-1 oefennederlaag leed. "We hebben ze twee keer bekeken, in de wedstrijd tegen Rusland en Engeland. Beide wedstrijden speelden ze defensief en dat deden ze goed. Maar voorin hebben ze met Marek Hamsik ook individuele kwaliteit."

Om hem af te stoppen kan Löw zijn koningskoppel Mats Hummels en Jerome Boateng goed gebruiken. Boateng kampte de afgelopen dagen met een kuitblessure, maar hij is fit genoeg om te spelen. "Hij was gisteren pijnvrij dus kan hij gewoon meedoen", verzekerde Löw.

Löw: zou zomaar kunnen dat er andere spelers in de basis staan

Löw cryptisch over basiself

"Het kan zo maar zijn dat ik enkele veranderingen ga doorvoeren", zei Löw gistermiddag bij de ARD. Precies dezelfde woorden sprak Löw voor de wedstrijd tegen Noord-Ierland. Toen wisselde hij zijn basiself op twee plaatsen. Rechtsback Joshua Kimmich en spits Mario Gomez begonnen dinsdag in de basis. Nieuwe wijzigingen zijn dus niet uit te sluiten.

Toch valt een basisplaats van good-old Bastian Schweinsteiger niet direct te verwachten. "Van een basisspeler verwacht ik dat hij negentig minuten kan spelen en dat weet ik bij hem nog niet zeker. Op welke plek er dan wel gewisseld wordt? Ik denk over iedere positie na", aldus een cryptische Löw.

Thomas Müller zal hij ongetwijfeld laten staan, zodat hij eindelijk zijn EK-goal kan maken. "Maar dat is niet mijn hoofddoel", zegt Müller. "Ik wil zo goed mogelijk spelen en zorgen dat we winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl