Mario Götze
NOS Voetbal

Die Mannschaft op zoek naar topvorm en chemie

Mario Götze begon twee wedstrijden in de spits, maar scoorde nog niet en dus is de pers kritisch. Götze zelf haalt er zijn schouders over op. "Man ist mal der Hund, man ist mal der Baum." Met andere woorden: soms ben je de hond en soms ben je de boom waar tegenaan geplast wordt.

De kritiek is wel begrijpelijk, want de voorhoede van de wereldkampioen draait nog niet lekker. Bondscoach Joachim Löw moet op zoek naar de ideale samenstelling van zijn aanvallers om de tegenstander ook in de laatste dertig meter de baas te zijn. Vanavond is Noord-Ierland die tegenstander in de laatste groepswedstrijd.

Defensie in orde, aanval moet beter

In de eerste wedstrijd tegen Oekraïne was de defensie wankel. Met de terugkeer van Mats Hummels lijkt dat probleem opgelost. Tegen Polen waren hij en mede-centrale verdediger Jerome Boateng de uitblinkers. Toni Kroos was de beste man op het middenveld, hij haalde de ballen op bij de verdediging en leverde ze ook nog af bij de voorhoede. Alleen stokte de aanval daar dan vaak.

Want geen van de aanvallende middenvelders (Julian Draxler, Mesut Özil en Thomas Müller) wist met een individuele actie de Poolse verdedigingsmuur te slechten. Niemand had dat ene geniale passje in huis om te wedstrijd open te breken. Ook Götze bleek daar niet toe in staat. Samen schoten ze maar zeven keer op het Poolse doel. Het bleef 0-0.

'Aanvallers passen niet goed bij elkaar'

ARD-analist en oud-international Mehmet Scholl denkt dat het probleem in de samenstelling van de voorhoede zit. Volgens Scholl ontbreekt de chemie tussen de vier spelers. "We hebben de goede combinatie nog niet gevonden, deze vier spelers passen niet goed bij elkaar. Wat mij betreft hoort Schweinsteiger te spelen."

Scholl ziet het ook aan de lichaamstaal van de verdedigers. "Zij denken: wij werken hard, maar kijk wat ze er daar voorin mee doen. Müller is nog niet in topvorm en tegen Özil zou ik willen zeggen: het toernooi is begonnen!"

'Te weinig tempo in de aanval'

Ondanks die problemen moet je deze dagen van goeden huize komen om Joachim Löw een slecht humeur te bezorgen. Hij is ontspannen als altijd en gaf zijn hele selectie zaterdag een dagje vrij. Müller en Schweinsteiger gingen golfen en Götze maakte een fietstochtje. Een dag om het hoofd leeg te maken.

"Een keer 0-0 spelen is geen reden voor paniek", zegt Löw. "De kritiek was terecht, maar de ploeg heeft het goed opgepakt. We hebben er veel over gepraat en de wedstrijdbeelden teruggekeken om een oplossing te zoeken."

Beweging is daarin het sleutelwoord voor de bondscoach. "We krijgen de bal makkelijk in de laatste dertig meter, maar dan zijn er te weinig aanspeelmogelijkheden. Het tempo ligt te laag."

De Duitse bondscoach Joachim Löw

Löw gaat wisselen

Tegen de Noord-Ieren zal Löw waarschijnlijk enkele wijzigingen doorvoeren in zijn opstelling. "Een of meedere frisse krachten zullen ons goed doen." Wie dat gaat worden, houdt Löw in het midden.

Een spits met meer lengte dan Götze (1,76 meter) zou uitkomst kunnen bieden, de voorzetten van de opkomende backs passen beter bij een klassieke nummer 9 als Mario Gomez. Maar ook André Schürrle en Schweinsteiger zorgden in hun invalbeurten voor een frisse wind. Genoeg opties dus voor bondscoach Löw, die verwacht dat scoren vanavond geen probleem wordt: "we worden gewoon groepswinnaar. Iets anders kan ik me niet voorstellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl