Stemming tijdens een PvdA-congres
NOS NieuwsAangepast

Steun PvdA'ers voor verruimen kinderpardon blijft zonder effect

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer moet nog voor het zomerreces "duidelijke stappen" zetten voor een verruiming van het kinderpardon. Een motie die de fractie daartoe oproept, is gesteund door ruim 80 procent van de leden die de afgelopen dagen al mochten stemmen.

Van de ruim 1300 kinderen zonder verblijfsvergunning die een aanvraag hebben gedaan, mogen er maar 100 in Nederland blijven. Die cijfers stuurde staatssecretaris Dijkhoff eind mei naar de Kamer.

Omarmen

PvdA-asielwoordvoerder Kuiken zegt de "duidelijke uitspraak" te omarmen. "Samen met de leden zetten we onze strijd voor een eerlijke en rechtvaardige behandeling van kinderen in asiel voort."

Toch zit een verruiming van de kinderpardonregeling er op korte termijn niet in. De VVD is tegen en ook verantwoordelijk staatssecretaris Dijkhoff wil er niet aan.

Ook de PvdA-fractie wil de regeling nu niet aanpassen, maar werkt wel met GroenLinks aan een initiatiefwetsvoorstel om de kinderrechten beter te verankeren in het asielbeleid. Rond de zomer hopen ze dit voorstel te kunnen indienen.

Teleurstelling

De initiatiefnemers van de aangenomen motie zijn teleurgesteld over de reactie van de Kamerfractie, die het voorstel weliswaar "omarmt", maar de kinderpardonregeling niet wil verruimen.

Kuiken zegt dat de integrale overname van het voorstel onbedoelde effecten kan hebben. Zo zouden mensen die nu geen recht hebben op asiel dat dan toch kunnen krijgen, bijvoorbeeld als ze de procedure tot langer dan vijf jaar weten te rekken. Maar volgens de indieners van de motie geeft de fractie een veel te beperkte uitleg aan het voorstel.

De indieners overwegen nu om een speciaal partijcongres te organiseren om alsnog een ruimer kinderpardon te kunnen regelen. Een van de initiatiefnemers van de motie, Esther van Dijken: "Ik leg me nooit neer bij onrechtvaardigheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl