Kinderen van asielzoekers in de klas
NOS Nieuws

Dijkhoff verruimt Kinderpardon niet, 'regeling is in balans'

Staatssecretaris Dijkhoff is niet van plan de regeling voor langdurig in Nederland wonende kinderen van asielzoekers te versoepelen. Uit cijfers blijkt dat bij de nieuwe Kinderpardonregeling van de ruim 1300 aanvragen voor een verblijfsvergunning er maar 100 zijn goedgekeurd. De kinderen en hun ouders die soms ruim vijf jaar in Nederland wonen, moeten worden uitgezet naar hun geboorteland.

De oppositiepartijen SP, GroenLinks en D66 vinden dat het huidige Kinderpardon verkeerd uitpakt en aangepast moet worden. Dijkhoff spreekt in in de Tweede Kamer over een extreem lastig probleem, maar zegt dat de regeling "in balans" is.

Onderduiken

Na jaren politieke discussie over het uitzetten van minderjarige asielzoekers is in januari 2013 een nieuwe regeling ingesteld. De bedoeling is om duidelijkheid te scheppen. Het is slecht voor kinderen om jarenlang in onzekerheid te verkeren, vindt het kabinet.

Dijkhoff blijft daarbij. "Het is belangrijk voor deze kinderen dat er een helder systeem is en goede voorzieningen om de gezinnen uit te zetten," zegt Dijkhoff. "Het is echt niet altijd beter om in Nederland te blijven." Hij wijst erop dat de ouders ook een verantwoordelijkheid hebben en niet jaren moeten onderduiken met hun kinderen en vervolgens toch te moeten vertrekken.

Coalitiepartij PvdA wil de regeling nu niet aanpassen, maar heeft wel vragen. PvdA-Kamerlid Kuiken wil met GroenLinks een initiatiefwetsvoorstel maken om de kinderrechten beter te verankeren in het asielbeleid. De partijen vinden het niet in het belang van het kind om jarenlang te wachten op duidelijkheid. Het is niet bekend wanneer het initiatiefwetsvoorstel wordt ingediend.

Op de zaak van het 15-jarige meisje Maryam en haar 12-jarige broertje Mina die worden uitgezet naar Egypte gaat Dijkhoff niet in, omdat het om een individueel geval gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl