Andrij Jarmolenko, vedette of onruststoker bij Oekraïne?
NOS Voetbal

Lukt het Oekraïne om de oorlog buiten de deur te houden?

“Het is hypocriet om te stellen dat voetbal en politiek gescheiden kunnen worden. Dat is nooit zo geweest. En dat geldt zeker voor Oekraïne. Natuurlijk speelt de oorlog met Rusland een rol.”

Evgeniy Levchenko windt er geen doekjes om. De oud-speler van Vitesse, FC Groningen, Sparta en Willem II volgt het EK de komende weken in zijn geboorteland als analyticus voor de Oekraïense televisie.

Als geen ander kent hij de gevoeligheden binnen de selectie van bondscoach Michajlo Fomenko in aanloop naar het eerste EK-duel met Duitsland.

Evgeniy Levchenko

"In de voorlopige selectie van bondscoach Michajlo Fomenko ontbraken alle spelers die in de Russische competitie uitkomen. Hun overstap naar Rusland werd door de meeste mensen toch als verraad gezien."

"Vooral de overstap van Jevgen Seleznjov, vorig jaar nog doelpuntenmaker in de halve finales van de Europa League, van Dnjepr Dnjepropetrovsk naar Koeban Krasnodar riep veel vragen op. Seleznjov tekende daarom vlak voor het EK nog in allerijl bij Sjachtar Donetsk, daarmee hoopte hij zijn plek in de selectie te verzekeren."

"En toen Fomenko het definitieve lijstje moest inleveren waren Bogdan Boetko (Amkar Perm), Oleksandr Zintsjenko (FC Oefa) en Seleznjov er toch gewoon bij."

Wat zegt dit over de 63-jarige bondscoach?

Levchenko: "Weinig mensen geloofden in Fomenko toen hij in 2012 het stokje overnam van levende legende Oleg Blochin. 'Fomenko is bijna dement', werd gezegd. Maar voor de spelers was het een verademing. Eindelijk los uit de ijzeren tang van Blochin."

"Hij leidde Oekraïne via play-offs tegen Slovenië naar het EK. En sindsdien heeft de ploeg vier oefenduels op rij gewonnen. Volgens de statistieken is Fomenko een van de beste Oekraïense coaches, al is het spel niet echt aantrekkelijk."

Oekraïne, gevaar komt van de flanken

Oekraïens catenaccio?

Levchenko: "Oekraïne is een team van middenvelders. Tactisch leunt de ploeg volledig op de vedetten op de flanken. Op links speelt de rechtsbenige Jevgen Konopljanka. Op rechts de linksbenige Andrij Jarmolenko. Zij moeten beiden in vorm zijn, want anders is de ploeg redelijk makkelijk af te stoppen."

"Konopljanka heeft een redelijk seizoen gehad bij Sevilla. Ook voor Jarmolenko is er heel veel belangstelling, maar die moest nog een keer kampioen worden met Dinamo Kiev. Dat is gelukt. Als de voorzitter woord houdt, gaat Jarmolenko na het EK naar een grote competitie."

Maar dan zal Jarmolenko zijn temperament wel onder controle moeten houden?

Levchenko: "Je doelt op het incident met Taras Stepanenko, neem ik aan? Jarmolenko en Stepanenko (van Sjachtar Donetsk) zijn niet de beste vrienden. Maar ze spelen wel al jaren samen in de nationale ploeg. Stepanenko is de stofzuiger in de rug van Jarmolenko. Dan moet de verstandhouding wel goed zijn."

"Maar een paar weken geleden kregen ze het met elkaar aan de stok bij Dinamo Kiev tegen Sjachtar."

"De B-ploeg van Sjachtar won met 3-0 en bij het laatste doelpunt kuste Stepanenko heel nadrukkelijk het logo op zijn shirt. Vervolgens werd hij neergetrapt door Jarmolenko. Puur frustratie, denk ik, maar het zorgde wel voor een hele hoop gedoe. Zeker met het oog op het EK."

"Uiteindelijk organiseerde de Oekraïense voetbalbond in allerijl een persconferentie waarin beide spelers hun ruzie bijlegden. Jarmolenko heeft drie wedstrijden schorsing gekregen. Een lachertje natuurlijk.”

Andrij Jarmolenko en Taras Stepanenko op de training van de Oekraïners in Aix-en-Provence. De twee hebben weer vrede gesloten

Toch lijkt het me een hele klus om de vrede te bewaren?

Levchenko: "Daarom heeft Fomenko ook de oude krijger Anatoli Timostsjoek opgeroepen. Timostsjoek is inmiddels 37, maar speelt nog altijd in Kazachstan. Bij de Oekraïense ploeg is hij bankzitter, maar vanwege zijn invloed in de kleedkamer heeft Fomenko hem meegenomen."

"En hij kan terugvallen op zijn assistent Andrej Sjevtsjenko. Eigenlijk werd die al verwacht als bondscoach, maar dat vond hij blijkbaar toch een te grote stap."

"Sjevtsjenko is trouwens vorige week zijn record als jongste doelpuntenmaker ooit voor Oekraïne kwijtgeraakt. Dat record staat nu op naam van Oleksandr Zintsjenko, een van die drie 'verraders' uit Rusland. Die staat trouwens in de belangstelling van Manchester City. Zo zie je maar."

EK-duels Oekraïne - groep C

Wedstrijd Datum Tijd
Duitsland - Oekraïne 12 juni 21.00 uur
Oekraïne - Noord-Ierland 16 juni 18.00 uur
Oekraïne - Polen 21 juni 21.00 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl