Oekraïense legervoertuigen staan paraat in de strijd tegen pro-Russische separatisten.
NOS Voetbal

EK-selectie voer voor discussie in verdeeld Oekraïne

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

Aan vaderlandsliefde geen gebrek in Oekraïne. De nationale voetbalploeg weet zich in Frankrijk moreel gesteund door de overgrote meerderheid van de 45 miljoen inwoners. Allemaal patriotten. Onder een paar miljoen mensen in het oosten van het land is dat anders. Daar ligt de sympathie bij buurman Rusland.

Oekraïne is geen gewoon Europees land. Net na de Maidan-revolutie in 2014 brak er een oorlog uit in en rond de steden Donetsk en Loegansk, niet ver van Charkiv, waar Nederland tijdens het EK van 2012 drie wedstrijden op rij verloor. Pro-Russische en door Rusland gesteunde separatisten vechten er sindsdien tegen troepen van de hoofdstad Kiev. Een oorlog die al zo'n tienduizend levens heeft geëist.

Heeft die strijd met voetbal te maken? Jazeker. Bijvoorbeeld bij de selectie van de spelers. Er is in Oekraïne lang en heftig gediscussieerd over de vraag wat te doen met kandidaten die in de Russische competitie spelen of speelden. Zijn die wel te vertrouwen, zijn dat niet eigenlijk overlopers, verraders?

Wikken en wegen

Na lang wikken en wegen besloot bondscoach Michajlo Fomenko drie van hen in zijn team voor het EK in Frankrijk op te nemen. Velen hebben hem dat niet in dank afgenomen.

“Daarmee heeft hij de toorn van de radicale supporters over zich afgeroepen,” zei het Oekraïense voetbalicoon Ihor Kulchytskyi over die beslissing. “Zij wilden geen spelers uit de Russische competitie in het geel en blauw van het nationale team. Maar hij heeft besloten om zijn reputatie in de waagschaal te stellen in het belang van de nationale ploeg.”

Op 27 mei zwaaide president Petro Porosjenko de ploeg persoonlijk uit. Ook hij refereerde aan de oorlog in het oosten en riep in herinnering dat Donetsk vier jaar geleden een van de EK-speelsteden was, waar ook het Oekraïense volkslied had geklonken.

Vuurwerk

Nu is Donetsk vast in handen van de separatisten. De Donbass Arena, voor de oorlog de thuishaven van de Oekraïense topclub Sjachtar Donetsk, is gehavend door artillerievuur. Het wordt gebruikt voor het uitdelen van voedselpakketten.

Het stadion van Sjachtar Donetsk wordt gebruikt voor de distributie van voedselpakketten.

Maar de Oekraïense president toonde zich optimistisch: “De mogelijkheid bestaat dat we in de nabije toekomst het volkslied weer in Donetsk kunnen zingen, onder de kleuren geel en blauw.”

Heel erg waarschijnlijk is dat overigens niet. Dan lijkt de kans groter dat Oekraïne en Rusland in Frankrijk tegenover elkaar komen te staan. Als Oekraïne groep C wint en Rusland als derde in groep B doorgaat, is dat het geval. Dat zou pas echt vuurwerk opleveren...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl