Er heerst grote verwarring in het Afrikaanse land Burundi
NOS Nieuws

'Niemand weet wie de macht heeft in Burundi'

Een dag na de gepoogde staatsgreep is het onduidelijk wie er aan de macht is in Burundi. Volgens Afrika-correspondent Koert Lindijer heerst er vooral verwarring in het land.

Gisteren zei generaal Niyombare in een verklaring dat president Nkurunziza was afgezet door het leger, maar de president zegt dat hij nog wel degelijk in functie is.

"Niemand weet wie de leiding heeft in Burundi", zegt Lindijer in het NOS Radio 1 Journaal. "Afgelopen nacht was het rustig in de hoofdstad Bujumbura, maar sinds vanochtend klinken er opnieuw geweerschoten. Er wordt vooral gevochten bij het nationale radiostation, dat nog steeds in handen is van aanhangers van de president. Generaal Niyombare wilde daar vanochtend een toespraak geven, maar dat is nog niet gebeurd."

Wie heeft de macht in onrustig Burundi?

Derde termijn

Het leger wil de president afzetten, omdat die zich na twee presidentstermijnen verkiesbaar stelde voor een derde termijn. Dat mag niet volgens de Burundese grondwet. In Burundi bestaat de vrees dat de situatie totaal uit de hand loopt, zegt Lindijer.

Zonder doorbraak in de komende uren zijn de gevolgen nauwelijks te overzien.

Correspondent Koert Lindijer

"Burundi heeft een bloedige geschiedenis. Sinds de onafhankelijkheid in de jaren 60 zijn er twee periodes van massamoorden geweest. Er wordt gevreesd dat door deze situatie de Hutu's en de Tutsi's weer lijnrecht tegenover elkaar komen te staan."

President Nkurunziza is een Hutu, terwijl het leger wordt gedomineerd door Tutsi's.

"Als er in de komende uren geen doorbraak komt, bestaat de mogelijkheid dat de milities van de president zich in de strijd gaan mengen", zegt Lindijer. "In dat geval zijn de gevolgen nauwelijks te overzien."

Vliegveld gesloten

Het is niet duidelijk waar president Nkurunziza nu is. Gisteren reisde hij voor een conferentie naar buurland Tanzania, maar hij was uiteindelijk niet aanwezig op de bijeenkomst.

Het leger heeft gisteren alle landsgrenzen gesloten en ook het internationale vliegveld is dicht. Mogelijk is de president daarom uitgeweken naar Uganda. In een verklaring liet hij weten dat de staatsgreep wat hem betreft is mislukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl