NOS Nieuws

Generaal: president Burundi afgezet

'Leger Burundi pleegt staatsgreep'

Er is onduidelijkheid over de positie van de president van Burundi. Een hoge legerleider zei vanochtend op een particulier radiostation dat president Nkurunziza is afgezet door het leger, maar bronnen rond de president zeggen dat dit niet waar is en dat hij nog aan de macht is.

In zijn verklaring zei generaal Niyombare dat hij bezig is een overgangsregering te vormen. Hij werkt daarbij samen met enkele maatschappelijke organisaties, zei hij. Niyombare werkte tot begin dit jaar als hoofd van de Burundese inlichtingendienst, maar werd door Nkurunziza ontslagen.

Duizenden mensen gingen in de Burundese hoofdstad Bujumbura juichend de straat op na de mededeling van de generaal. De politie heeft zich volgens persbureau AP niet meer op straat laten zien sinds de verklaring van Niyombare.

Publieke omroep

Volgens persbureau Reuters proberen militairen het gebouw van de Burundese publieke omroep binnen de dringen. Bewakers verzetten zich tegen de pogingen. De omroepmedewerkers zouden nog in het gebouw zitten. De militairen hielden het gebouw al enkele uren omsingeld.

De president zelf heeft nog niet gereageerd op de berichten. Hij is in Tanzania, waar hij een conferentie bezoekt over de aanhoudende onrust in Burundi.

Nieuwe termijn

In Burundi wordt al weken geprotesteerd tegen president Pierre Nkurunziza. Deze kondigde vorige maand aan dat hij zich opnieuw verkiesbaar stelt voor de komende presidentsverkiezingen. Hij heeft al twee termijnen gehad en volgens de Burundese grondwet mag hij dan niet nog een keer president worden.

Bij de protesten vielen meer dan twintig doden en raakten honderden mensen gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl