Demonstranten raakten slaags met de politie in Bujumbura
NOS Nieuws

Doden bij betoging tegen president Burundi

De politie heeft in de hoofdstad van Burundi twee demonstranten doodgeschoten. Vijf anderen raakten gewond. De demonstranten deden mee aan een betoging tegen de president, Pierre Nkurunziza. Aan het protest in Bujumbura deden een paar honderd mensen mee.

De betogers zijn boos over het besluit van de president om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. Volgens de wet van Burundi mag een president maar twee termijnen aan de macht zijn. Maar gisteren kondigde Nkurunziza aan toch opnieuw mee te doen aan de verkiezingen, ook al is hij al twee termijnen aan de macht.

Vluchtelingen

Mensenrechtengroeperingen hadden van tevoren gewaarschuwd voor onrust, als de president zou beslissen opnieuw mee te doen aan de verkiezingen. Meer dan 10.000 inwoners van Burundi zijn het land al ontvlucht, naar buurland Rwanda, uit angst voor geweld. De presidentsverkiezingen zijn op 26 juni.

De partij van Nkurunziza zegt dat de president nog wel mee mag doen, omdat hij in zijn eerste termijn niet door de bevolking is gekozen. Toen werd hij benoemd door het parlement. Maar volgens zijn critici is dit niet een goede uitleg van de wet.

Verklaring VS

Ook de Verenigde Staten hebben de beslissing bekritiseerd. "Met deze beslissing verliest Burundi de historische mogelijkheid om z'n democratie te versterken, door vreedzame machtswisselingen", staat in een verklaring van de Amerikaanse regering.

Veel mensen die het land zijn ontvlucht, zeggen dat ze onder druk werden gezet om de president te steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl