Burundezen vieren op straat dat militairen president Nkurunziza hebben verdreven
NOS Nieuws

President Burundi wil terug naar zijn land

President Nkurunziza van Burundi wil zo snel mogelijk terug op zijn post. Hij is in het buurland Tanzania, waar een conferentie van Afrikaanse landen wordt gehouden over de crisis in Burundi.

Nkurunziza was zelf niet bij de conferentie. De gastheer van de bijeenkomst, de Tanzaniaanse president Kiwkete, zei dat de Afrikaanse leiders de staatsgreep veroordelen en dat de muitende militairen terug naar de kazerne moeten.

Nkurunziza zegt overigens dat de staatsgreep is mislukt en dat de coupplegers voor de rechter moeten komen.

Gesloten

Na de aankondiging over de terugkeer van de president hebben de plegers van de staatsgreep onmiddellijk de landsgrenzen gesloten en ook het internationale vliegveld bij Bujumbura. Duizenden tegenstanders van Nkurunziza zijn uit voorzorg naar de luchthaven gegaan. De hele dag waren er feestvierende Burundezen op straat.

Er zijn berichten dat de vlucht van Nkurunziza vanuit Tanzania is omgeleid naar Uganda.

Derde termijn

In Burundi is het al weken onrustig. De bevolking kwam in opstand na de mededeling van de president dat hij een derde ambtstermijn wil, terwijl in de grondwet staat dat hij er maximaal twee mag uitdienen.

Het leger sloot zich bij de protesten aan en nam vandaag naar eigen zeggen de macht in het land over. Generaal Godefroid Niyombare zei dat hij de leiding heeft over de staatsgreep en dat hij Nkurunziza uit al zijn functies heeft ontheven.

Generaal: president is afgezet

Niyombare was tot voor kort het hoofd van de Burundese geheime dienst. In februari werd hij ontslagen en vervangen.

Ambassade

Minister Koenders zegt dat hij bezorgd is over de gebeurtenissen in Burundi en dat hij nauw contact heeft met de Nederlandse ambassade daar en met de Verenigde Naties, die een speciale gezant in de regio hebben. Of de gebeurtenissen gevolgen zullen hebben voor de ontwikkelingshulp aan Burundi is volgens Buitenlandse Zaken nog niet te zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl