NOS NieuwsAangepast

2021 (onder voorbehoud): koopkracht omhoog, economische groei van 3,5%

Door het derde steunpakket voor bedrijven stijgt de werkloosheid volgend jaar wat minder hard dan eerder geraamd, zegt het Centraal Planbureau. Het CPB denkt nu dat de werkloosheid volgend jaar op 5,9 procent uitkomt, vorige maand was de verwachting nog 6,5 procent.

Maar mocht er een tweede golf van coronagevallen komen, met ook weer een lockdown, dan stijgt de werkloosheid volgend jaar naar 8,5 procent, zo staat in de Macro Economische Verkenningen van Prinsjesdag.

Groei 3,5 %

Voor dit jaar verwacht het CPB een economische krimp van 5 procent, gevolgd door een groei van 3,5 procent volgend jaar. Dat is ietsje beter dan eerder verwacht, mede door investeringen die naar voren worden gehaald en het Wopke-Wiebes-groeifonds.

Maar komt er een tweede golf dan zal de krimp dit jaar groter zijn en zal de economie volgend jaar verder achteruit gaan.

Dit zijn de twee scenario's van het CPB:

  • CPB/NOS
  • CPB/NOS

Sowieso komt volgend jaar de staatsschuld uit boven de Europese grens van 60 procent van het bbp, denkt het CPB. Vanwege de coronacrisis hoeven landen zich tijdelijk niet aan die begrotingsregel te houden.

'Steun vergroot ongelijkheid'

CPB-directeur Pieter Hasekamp noemt het zorgwekkend dat als bijwerking van de coronasteunmaatregelen de tweedeling in de maatschappij toeneemt. "Steun komt vooral terecht bij mensen met een vaste baan."

Bedrijven gebruiken de NOW-regeling namelijk vooral om mensen in vaste dienst door te betalen en nemen sneller afscheid van uitzendkrachten of mensen met een oproepcontract.

"Deze kwetsbare groepen hebben vaak ook minder buffers en komen sneller in de problemen", aldus Hasekamp. "Het is goed dat de ruimhartige steunmaatregelen er zijn. Maar de bijwerking is grotere ongelijkheid."

Koopkracht: +0,8 %

De koopkracht van een doorsnee huishouden stijgt in 2021 met 0,8 procent. Maar normaliter is het al de vraag of de koopkrachtramingen ook echt uitkomen. En nu geldt dat nog eens extra, vooral door de economische onzekerheden rond de coronacrisis, waarschuwt het CPB.

Bekijk hier de koopkrachtraming voor 2021 voor verschillende groepen:

  • CPB/NOS
  • CPB/NOS
  • CPB/NOS
  • CPB/NOS

Van deze groepen gaan gepensioneerden er met een verwachte 0,4 procent er het minst op vooruit. Dat komt mede doordat sommige pensioenfondsen volgend jaar waarschijnlijk pensioenen moeten verlagen vanwege een te lage dekkingsgraad.

Nibud: 2021 wordt zwaar jaar

Voor degenen die hun baan behouden zal er financieel weinig veranderen. Maar door groeiende werkloosheid, een toenemend aantal mensen in de bijstand en bedrijven die krimpen of sluiten wordt 2021 voor velen een financieel zwaar jaar. Daarvoor waarschuwt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het Nibud heeft voor honderd verschillende huishoudens uitgerekend wat er met hun koopkracht gebeurt volgend jaar. Van de meesten gaat die omhoog of blijft gelijk. Van 15 gaat die omlaag. Bekijk hier wat er gebeurt met het huishouden dat het meest op het jouwe lijkt.

Ook bij de koopkrachtberekeningen van het Nibud geldt dat die anders kunnen uitpakken als bijvoorbeeld de lonen minder stijgen dan verwacht of de inflatie juist hoger is dan voorspeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl