Katie Ledecky na haar gouden WK-race
NOS SportAangepast

Weer goud voor Ledecky, wereldrecords voor Masse en King

Katie Ledecky, Kylie Masse en Lilly King hebben indruk gemaakt bij de WK zwemmen in Boedapest. De Amerikaanse Ledecky was een klasse apart in de finale van de 1.500 meter vrij, haar landgenote King zwom met een wereldrecord naar het goud op de 100 meter schoolslag.

Ook de Canadese zwemster Masse verbeterde het wereldrecord en werd wereldkampioene op de 100 meter rugslag.

Drie keer op rij voor Ledecky

Ledecky won voor de derde keer op rij de 1.500 meter. Ze finishte in 15.31,82.

Ledecky ook superieur op 1.500 meter vrij

Achter Ledecky werd de Spaanse Mireia Belmonte tweede. Ze zwom een persoonlijk en nationaal record (15.50,89), maar was desondanks 19 tellen langzamer dan Ledecky. De Italiaanse Simona Quadarella pakte het brons (15.53,86).

Voor Ledecky is het de derde gouden medaille op dit WK en haar twaalfde wereldtitel in totaal. Ze werd al wereldkampioene op de 400 meter vrije slag en pakte het goud met de Amerikaanse estafetteploeg.

Goud en wereldrecord voor Masse

Kylie Masse greep het goud op de 100 meter rugslag. De Canadese tikte aan na 58,10 en daarmee bleef ze 0,02 onder het wereldrecord dat Gemma Spofforth uit Groot-Brittannië in 2009 vestigde.

WK-goud voor Masse in wereldrecord

De Australische titelverdedigster Emily Seebohm leek op het goud af te stevenen maar op de laatste 10 meter ging Masse haar voorbij. Seebohm werd zelfs derde, achter de Amerikaanse Kathleen Baker, die in Rio ook tweede werd.

Olympisch kampioene Katinka Hosszú liet het nummer schieten om zich te sparen voor de 200 meter wisselslag. De Hongaarse pakte goud op dat nummer.

King verslaat Jefimova in wereldrecord

Ook de Amerikaanse Lilly King won goud met een nieuw wereldrecord. De 20-jarige zwemster werd wereldkampioene op de 100 meter schoolslag in 1.04,13.

WK-goud en wereldrecord voor King

De finale was een ouderwetse strijd tussen Rusland en de Verenigde Staten met King tegen Joelia Jefimova, olympisch kampioene van 2012 en wereldkampioene van 2013.

Brons voor Jefimova

Jefimova heeft een dopingverleden en King laat niet na daar steeds op terug te komen, tot ergernis van de Russin, die haar dopingstraf uitzat.

King, die in de halve finales het record van de Litouwse Ruta Meilutyte tot op 0,01 naderde, scherpte dat record aan met 0,22 tot 1.04,13. Meilutyte zelf werd vierde, achter Jefimova (1.05,05), die het zilver aan de Amerikaanse Katie Meili (1.05,03) moest laten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl