NOS SportAangepast

Wereldtitels voor oppermachtige Sun en Ledecky

De eerste medailles bij het langebaanzwemmen op de WK in Boedapest zijn verdeeld. In de finales van de 400 meter vrije slag wonnen Yang Sun en Katie Ledecky met overmacht de gouden medailles.

Derde wereldtitel op rij voor Sun

Sun was bij de vorige WK's ook al de snelste op dit onderdeel. De 25-jarige Chinees slaat meestal pas op de laatste 100 meter zijn slag, maar ditmaal koos hij al na 150 meter de aanval. Hij sloeg al snel een gat en was halverwege 0,15 sneller dan het wereldrecord.

De Chinees moest in het vervolg het wereldrecord (3.40,07) uit zijn hoofd zetten, maar het goud kwam nooit in gevaar (3.41,38). Het zilver was voor de Australiër Mack Horton (3.43,85), die net iets sneller aantikte dan Gabriele Detti (3.43,93) uit Italië.

Geen Nederlanders

Er stonden geen Nederlandse zwemmers in de finale van de 400 meter. Maarten Brzoskowski noteerde in de series de 29ste tijd.

Ledecky maakt favorietenrol op WK waar

Ook Katie Ledecky werd zonder problemen wereldkampioene op de 400 meter vrije slag. De Amerikaanse zwemster was met 3.58,34 ruim drie seconden sneller dan landgenote Leah Smith, die het zilver veroverde (4.01,54).

De 20-jarige Ledecky veroverde voor de tiende keer een WK-medaille en ook voor de tiende keer was die van goud. Zowel bij de WK van 2013 als de WK van 2015 was ze ook de beste op dit onderdeel. Op de Olympische Spelen was ze al goed voor vijf keer goud en één keer zilver.

Weinig spanning

Van een spannende finale was, zoals wel vaker bij Ledecky het geval is, geen sprake. Ze nam direct afstand van haar concurrentes en keek nooit meer om. Het brons was voor de Chinese BingJie Li die 4.03,25 noteerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl