NOS SportAangepast

Estafettezwemsters maken indruk op 4x100 vrij

Kromowidjojo: misschien kunnen we voor iets moois zorgen

De Nederlandse zwemsters gaan zondagavond bij de WK zwemmen in Boedapest voor een medaille op de 4x100 meter vrije slag. Maud van der Meer, Femke Heemskerk, Kim Busch en Ranomi Kromowidjojo overtuigden in Boedapest in de series met een sterke race.

Nederland, op deze discipline de laatste vijf WK's op het podium, tekende voor een tijd van 3.34,26. Alleen de Amerikaanse vrouwen waren sneller in de ochtend: 3.33,35.

Mannen slagen niet

De Nederlandse mannen konden hun vrouwelijke collega's niet volgen. Het viertal Kyle Stolk, Stan Pijnenburg, Ben Schwietert en Jesse Puts zwom een goede race, maar de 3.16,09 bleek net niet voldoende voor een finaleplaats. Nederland zette de tiende tijd neer.

Nederlands record Goosen

Mathys Goosen boekte eerder op de ochtend een aardig succes op de 50 meter vlinderslag. Goosen plaatste zich in Boedapest als dertiende voor de halve finales met een Nederlands record: 23,52 seconden. Het record was met 23,63 in bezit van Joeri Verlinden. De halve finales worden zondagavond gezwommen.

"Ik ben wel verbaasd door deze tijd. Ik wist dat het record een keer zou komen, maar niet dat ik het nu al zou zwemmen", reageerde Goosen op zijn mooie optreden. "Ik ben naar Boedapest gekomen om een keer in de avondsessie te zwemmen. Dat is direct gelukt. Dit is een mooi begin."

Goosen: dit is een mooi begin

Arno Kamminga presteerde voortreffelijk op de 100 meter schoolslag. De Katwijker dook als tweede Nederlander ooit onder de minuut. Met een dik persoonlijk record van 59,95 plaatste hij zich ook als zestiende en laatste voor de halve finales. Die staan later op zondag op het programma.

Alleen Lennart Stekelenburg is in Nederland ooit sneller geweest dan Kamminga. Stekelenburg is nationaal recordhouder met 59,50.

Maarten Brzoskowski maakte geen indruk op de 400 meter vrije slag. De 21-jarige Brabander kwam niet in de buurt van een finaleplaats. Brzoskowski eindigde in zijn serie als tiende en laatste in 3.53,17.

De beste acht zwemmers van de zes series kwalificeerden zich voor de eindstrijd op zondagavond. Brzoskowski vond zijn naam uiteindelijk terug op de 29ste plaats.

Marjolein Delno debuteerde op de WK met een persoonlijk record op de 200 meter wisselslag: 2.15,05. Dat was niet voldoende om in Boedapest de halve finales te bereiken. De 23-jarige Brabantse eindigde met haar tijd als 26ste in het deelnemersveld.

De Hongaarse wereldrecordhoudster Katinka Hosszu onderstreepte haar favorietenrol voor haar thuispubliek door met 2.07,49 de beste tijd van 2017 neer te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl