NOS SportAangepast

Xu en Sun bezorgen China twee keer WK-goud

Een succesvolle dag voor de Chinese zwemmers. Bij de WK in Boedapest veroveren Yang Sun en Jiayu Xu het goud op respectievelijk de 200 meter vrije slag en de 100 meter rugslag.

Sun wint tweede gouden WK-medaille

Het was voor Sun zijn tweede gouden medaille in Hongarije. Na de 400 meter vrije slag was de 25-jarige Chinees ook de snelste op de 200 meter vrije slag: 1.44,39.

Persoonlijk record

De Amerikaan Townley Haas pakte met 1.45,04 de zilveren medaille, het brons ging verrassend naar de Rus Aleksandr Krasnyck (1.45,23).

Sun, de olympisch kampioen op deze afstand, pakte twee jaar geleden nog zilver achter James Guy. De Chinees opende rustig, zat halverwege nog niet bij de top-3, maar versnelde in het tweede gedeelte en won overtuigend in een persoonlijk record.

Xu verrast op 100 meter rugslag

Jiayu Xu bezorgde China de tweede gouden medaille van de dag.

Xu troeft Amerikaanse zwemmers net af

Op de 100 meter rugslag bleef de nummer twee van Rio de Janeiro de Amerikanen Matt Grevers en olympisch kampioen Ryan Murphy respectievelijk 0,04 en 0,15 voor.

Xu pakte een comfortabele voorsprong op de eerste 50 meter, maar de Amerikanen kwamen in de slotfase snel dichterbij en dus kwam het op het aantikken aan. Xu deed dat maar net ietsje eerder.

Eerste grote titel

Voor Xu is het de eerste grote titel. Bij de WK van 2013 werd hij tiende op de 100 rug en twee jaar later vierde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl