Doelman Fabrice Ondoa van Kameroen
NOS VoetbalAangepast

Duel der keepers op Afrika Cup: de ervaren rot tegen de jonge god

De finale van de Afrika Cup gaat zondag tussen zevenvoudig kampioen Egypte en viervoudig winnaar Kameroen. Historisch gezien geen verrassende finale, maar gezien de recente prestaties op het Afrikaanse kampioenschap wel.

Egypte liep kwalificatie voor de laatste drie edities mis en Kameroen was maar in één van de voorgaande toernooien van de partij (uitschakeling in groepsfase 2015).

Voorafgaand aan dit toernooi leek Kameroen al kansloos toen zeven spelers zich afmeldden. Guy N'dy Assembé (Nancy), Joël Matip (Liverpool), Allan Nyom (West Bromwich Albion), Maxime Poundje (Bordeaux), André-Frank Zambo Anguissa (Olympique Marseille) en Ibrahim Amadou (Lille) en Ajacied André Onana lieten verstek gaan.

“De topspelers die er niet wilden bij zijn, zullen het zich nu al een beetje beklagen”, zei Broos na het halen van de finale tegen Sporza. "Ik zit al 29 jaar in het trainersvak en zo'n groep heb ik nog nooit meegemaakt. Dit zijn geen 23 voetballers, maar 23 vrienden. De sfeer is altijd goed, niemand zit met een lang gezicht op de bank."

Keeper Fabrice Ondoa, een neef van Ajax-keeper Onana, is een van de sleutelfiguren. Met een schitterende redding in blessuretijd tegen Gabon voorkwam de 21-jarige reservedoelman van Sevilla B, die nog geen clubduel op het hoogste niveau speelde, uitschakeling in de groepsfase.

Ook in de kwartfinales tegen Senegal en de halve finales tegen Ghana had hij enkele cruciale reddingen in huis.

Essam El Hadary

Ook bij Egypte is de doelman de uitblinker, maar in tegenstelling tot zijn Kameroense collega kan Essam El Hadary moeilijk een talent worden genoemd. El Hadary was er al bij toen Egypte in 1998, 2006, 2008 en 2010 kampioen werd en kan zondag voor de vijfde keer kampioen worden.

Dat hij 19 jaar na zijn eerste titel opnieuw een hoofdrol zou spelen, was door weinigen voorzien. De 44-jarige keeper begon naast oud-Feyenoorder Sheriff Ekramy op de reservebank, maar mocht in het eerste duel met Mali al zijn trainingspak uit doen. Dankzij de blessure van collega Ahmed El-Shenawy werd hij de oudste speler ooit op de Afrika Cup.

El Hadary stelde niet teleur. Zijn belangrijkste bijdrage was in de strafschoppenserie tegen Burkina Faso in de halve finales. Hij redde eerst op een inzet van Burkina Faso-keeper Kouakou Koffi en stopte daarna de beslissende strafschop van Ajacied Bertrand Traoré.

Zo kan de doelman zondag de oudste winnaar worden van de Afrika Cup en daarmee is zijn honger naar records nog niet gestild. El Hadary heeft namelijk zijn zinnen gezet op het WK in Rusland in 2018. Als hij daar in actie komt, passeert hij de Colombiaan Faryd Mondragón (43 jaar en 3 dagen) als oudste WK-deelnemer ooit.

Egypte heeft goede ervaringen met grote finales. De Farao's wonnen zeven van hun acht finales om de Afrika Cup. Voor bondscoach Héctor Cúper geldt dat zeker niet. De Argentijn verloor als coach van Valencia twee keer de Champions League, in 1999 en 2001.

In 1997 ging hij met Real Mallorca ten onder in de Europacup voor bekerwinnaars.

El Ahmadi: Egypte de favoriet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl