Riyad Mahrez, Pierre-Emerick Aubameyang en Sadio Mané
NOS VoetbalAangepast

Afrika Cup zorgt voor exodus uit Europese topcompetities

Peter Bosz zal opgelucht ademgehaald hebben toen hij de definitieve selectie van Marokko voor de 31ste Afrika Cup onder ogen kreeg. Zoals de voortekenen al aangaven, ontbrak inderdaad de naam van Hakim Ziyech op de lijst van bondscoach Hervé Renard.

Dat betekent dat de trainer van Ajax de komende weken alleen een vervanger van Bertrand Traoré hoeft te zoeken. Net zoveel aanpassingen als Feyenoord (Karim El Ahmadi), ADO Den Haag (Wilfried Kanon) en Vitesse (Marvelous Nakamba) moeten doen.

Met vier spelers die naar Afrika afreizen, komt de eredivisie er relatief goed vanaf. De meest getroffen competities zijn de Franse Ligue 1 (33 spelers) en de Premier League (21). Ook de Belgische competitie ondergaat de komende weken een fikse aderlating met veertien afwezige spelers.

Deelnemers Afrika Cup uit Europese competities

LandAantal spelers
Frankrijk (Ligue 1)33
Engeland (Premier League)21
Italië (Serie A)14
Turkije (Süper Lig)14
België (Jupiler League)14
Spanje (Prima División)10
Portugal (Primeira Liga)7
Griekenland (Super League)7
Zwitserland (Super League)5
Nederland (eredivisie)4
Afrika Cup zorgt voor exodus uit Europese topcompetities

Het Franse SCO Angers is de zwaarst getroffen club in Europa. De nummer zeventien van de Ligue 1 moet vier spelers afstaan. Premier League-clubs als Leicester City, Stoke City en Sunderland hebben de komende weken drie spelers minder ter beschikking.

Liefst zeven spelers op de Afrika Cup verdienen hun brood bij El Ahly. Echt problematisch is dat niet voor de club uit Caïro, want de Egyptische competitie ligt tot 10 februari stil.

De zwaarst 'getroffen' Europese clubs

ClubsAantal spelers
SCO Angers4
o.a. Leicester City, Stoke City, Sunderland, Schalke 04, Lille, Anderlecht, Standard Luik3
o.a. Juventus, Napoli, West Ham United2
o.a. Ajax, Feyenoord, Vitesse, ADO Den Haag1

Voor de tweede keer in vijf jaar is het bescheiden Gabon gastheer van de Afrika Cup. In 2012 organiseerde de voormalige Franse kolonie op de evenaar het kampioenschap samen met buurland Equatoriaal-Guinea.

Dat heeft alles te maken met de onrust in Libië, het land dat in 2011 deze editie van de Afrika Cup kreeg toegewezen. De keuze voor Gabon komt op een goed moment: met Pierre-Emerick Aubameyang beschikt het thuisland namelijk over een van de meest begeerde spitsen van de wereld.

Wekelijks zitten clubs als Real Madrid, Manchester United en Chelsea op de tribune voor de topscorer van Borussia Dortmund. Vanuit China zou al een bod van 150 miljoen euro zijn uitgebracht op de in Frankrijk opgegroeide spits, een bod dat overigens ter zijde werd geschoven.

  • Pro Shots
    Pierre-Emerick Aubameyang is een van de meest begeerde spitsen van Europa.
  • Pro Shots
    De Algerijn Riyad Mahrez werd kampioen met Leicester City en speler van het jaar in Engeland.
  • Pro Shots
    Sadio Mané brak door onder Ronald Koeman bij Southampton en maakt nu furore bij Liverpool.

De favoriet voor deze editie is het Algerije van bondscoach Georges Leekens. Dat heeft alles te maken met Riyad Mahrez.

Twee jaar geleden maakte de onbekende Mahrez, toen nog spelend voor Le Havre, zijn debuut voor Algerije. Inmiddels wordt met ontzag gesproken over de dribbelaar, die Leicester City kampioen maakte, verkozen werd tot de beste voetballer van de Premier League en uitgeroepen werd tot Afrikaans voetballer van het jaar.

En kan Senegal eindelijk weer eens verrassen? Veel zal afhangen van Sadio Mané, de energieke middenvelder van Liverpool.

Titelverdediger

Titelverdediger Ivoorkust treedt dit jaar aan zonder de gestopte Yaya Touré en de geblesseerde Gervinho, maar heeft met Wilfried Bony (Stoke City), Salomon Kalou (Hertha BSC), Eric Bailly (Manchester United) en 'enfant terrible' Serge Aurier (Paris Saint-Germain) nog genoeg kwaliteit over.

Bij 'de olifanten' heeft middenvelder Geoffrey Serey Dié de aanvoerdersband overgenomen van Yaya Touré. Waar kennen we Dié ook alweer van?

WK 2014: Ivoriaan Serey Dié barst in tranen uit

Oudgedienden

Ook zijn er weer genoeg bekende gezichten. Zo treedt Ghana opnieuw aan met aanvalsleider Asamoah Gyan, die al aan zijn zesde Afrika Cup toe is. Dat hij al jaren vooral zijn brood verdient in het Midden-Oosten lijkt voor hem niets uit te maken.

Emmanuel Adebayor is opnieuw de blikvanger van Togo. Hij hoopt zich in Gabon opnieuw in de kijker te spelen. Adebayor is namelijk clubloos.

Emmanuel Adebayor, de sterspeler van Togo, is op dit moment clubloos.

En wat te denken van Essam El Hadary? De 43-jarige Egyptenaar, die oud-Feyenoorder Sherif Ekramy onder de lat vandaan houdt, zat in 1998 al bij de selectie die Afrikaans kampioen werd en speelde sindsdien al 142 interlands. Een respectabel aantal, maar recordinternational zal hij dit toernooi niet worden.

Die eer is weggelegd voor Ahmed Hassan die van 1995 tot 2012 184 keer voor Egypte speelde. Maar dat is dan ook een wereldrecord.

​Wie kennen wij nog van de eredivisie?

SpelerLandverleden in Nederlandhuidige club
Eredivisie
Bertrand TraoréBurkina FasoVitesse (gehuurd van Chelsea)Ajax (gehuurd van Chelsea)
Marvelous NakambaZimbabwe-Vitesse
Wilfried KanonIvoorkust-ADO Den Haag
Karim El AhmadiMarokkoFC Twente, FeyenoordFeyenoord
In Nederland opgegroeid
Mbark BoussoufaMarokkojeugdopleiding AjaxAl-Jazira (VAE)
Jordan BotakaDR Congoo.a. ExcelsiorCharlton Athletic (gehuurd van Leeds United)
Jeremy BokilaDR Congoo.a. AGOVV, Sparta Al-Kharaitiyat (Qatar)
Spelers met eredivisieverleden
Wilfried BonyIvoorkustVitesseStoke City (gehuurd van Manchester City)
Salomon KalouIvoorkustFeyenoord, ExcelsiorHertha BSC
Christian AtsuGhanaVitesse (gehuurd van Chelsea)Newcastle United (gehuurd van Chelsea)
Manuel da CostaMarokkoPSVOlympiakos Piraeus
Sherif EkramyEgypteFeyenoordAl Ahly (Egypte)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl