Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Tromp
NOS Nieuws

China waarschuwt Nederland: beperk acties op Oost-Chinese Zee

China vindt dat Nederland terughoudend moet zijn met de inzet van de marine en luchtmacht in de Oost-Chinese Zee. De waarschuwing komt nadat het Nederlandse ministerie van Defensie een incident op zee vorige week "potentieel onveilig" had genoemd. Twee Chinese gevechtsvliegtuigen cirkelden toen meerdere keren boven een Nederlands marineschip.

Ook werd een Nederlandse helikopter tijdens een patrouille benaderd door Chinese gevechtsvliegtuigen. Het Nederlandse ministerie van Defensie benadrukte dat incident in het internationale luchtruim plaatsvond.

Maar China ziet dat anders: Nederland begaf zich in het Chinese zee- en luchtruim, waarmee het de "vriendschappelijke relatie" tussen de twee landen heeft ondermijnd. "We betreuren de kwaadaardige woorden en daden van Nederland ten zeerste en hebben protest ingediend. Provocaties zullen resoluut worden beantwoord", zegt het Chinese ministerie van Defensie.

Sancties handhaven

Het Nederlandse fregat Zr. Ms. Tromp is in de Oost-Chinese Zee ter ondersteuning van een VN-verband. Samen met onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en de Verenigde Staten ziet Nederland toe op de handhaving van maritieme sancties tegen Noord-Korea. Die hebben de Verenigde Naties opgelegd wegens het kernwapenprogramma van het land.

De maatregelen bestaan grotendeels uit strenge restricties voor de import en export van allerlei producten, waaronder olie en wapens. China heeft hiermee ingestemd maar zou volgens een voormalig sanctie-expert van de VN niet al te happig zijn op strenge naleving. Als belangrijkste handelspartner en energieleverancier van Noord-Korea is China vaker verweten dat het toch stiekem olie levert.

Straat van Taiwan

Een week eerder voer de Tromp ook door de Straat van Taiwan. De doortocht was opvallend, omdat de Nederlandse marine de Straat van Taiwan eerder nog vermeed vanwege de politieke gevoeligheid. China claimt de zeestraat, ook al hoort die officieel tot de internationale wateren.

Peking was toen ook al niet blij dat Nederland koos voor de gevoelige route. Een woordvoerder van de Chinese regering zei tegen de NOS het internationale recht te accepteren, maar "resoluut gekant te zijn tegen het in gevaar brengen van de Chinese soevereiniteit en veiligheid onder de noemer van vrije doorvaart".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl