Een moeder houdt haar dochter vast in een vluchtelingenkamp in Tsjaad
NOS Nieuws

Etnische zuiveringen in Darfur en mogelijk zelfs genocide, stelt Human Rights Watch

Het excessieve geweld dat de Sudanese rebellenbeweging RSF heeft aangericht in de regio Darfur is volgens Human Rights Watch een etnische zuivering. De mensenrechtenorganisatie deed onderzoek naar de stad el-Geneina in de Sudanese regio, waar vorig jaar duizenden mensen omkwamen door geweld van het rebellenleger en Arabische milities tegen Sudanezen van Afrikaanse afkomst.

Gevluchte bewoners van de stad spreken van plunderingen, verkrachtingen en moorden door de rebellenbeweging. Human Rights Watch (HRW) vermoedt in het rapport ook dat er bewust is gezocht naar mensen van de etnische groep Masalit, wat zou neerkomen op genocide. HRW wil dat dit verder wordt onderzocht door de internationale gemeenschap.

Vijf jaar geleden werd de autocratische leider Omar al-Bashir na drie decennia afgezet in Sudan. De coup werd uitgevoerd door het reguliere Sudanese leger SAF en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF), maar die partijen werden het daarna niet eens over de verdeling van de macht. In april vorig jaar braken gevechten uit in de hoofdstad Khartoem en andere delen van het land.

Acht miljoen vluchtelingen

Beide partijen worden gesteund en bestreden door andere groeperingen. De strijdende partijen sloten meerdere deals over een staakt-het-vuren, maar telkens werd die afspraak geschonden.

Het conflict krijgt volgens het Rode Kruis te weinig aandacht door andere crises in de wereld en het aantal doden is alleen maar te schatten. Volgens de VN zijn in een jaar tijd ruim acht miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Correspondent Elles van Gelder maakte in september deze reportage in een vluchtelingenkamp in Tsjaad, op de grens met Sudan:

Inwoners ontvluchtten etnisch geweld in Darfur: 'Het zijn systematische aanvallen'

Het is niet de eerste keer dat er etnisch geweld is in Darfur. Twintig jaar geleden werden naar schatting 300.000 Sudanezen van Afrikaanse afkomst omgebracht. Destijds heetten de Arabische milities Janjaweed, de RSF is daar een voortzetting van.

Westerse landen hebben hun burgers uit Sudan geëvacueerd; de Sudanese bevolking blijft achter. Het Internationaal Strafhof onderzoekt het etnische geweld in Darfur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl