Weinstein in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Weinstein kreeg geen eerlijk proces, vonnis voor verkrachting geschrapt

Het hoogste gerechtshof van de staat New York heeft het vonnis geschrapt in de geruchtmakende verkrachtingszaak tegen Harvey Weinstein. Vier van de zeven rechters waren ervan overtuigd dat de oud-producent geen eerlijk proces heeft gekregen, omdat er ook vrouwen getuigden die niet direct met de zaak te maken hadden.

De aanklagers hadden meerdere getuigen opgevoerd om duidelijk een patroon van grensoverschrijdend gedrag van Weinstein te illustreren. Zijn verdediging klaagde destijds al van karaktermoord, omdat hem specifiek daarover verder niets ten laste werd gelegd. Het hof vindt nu dat de rechter dat inderdaad niet had mogen toelaten.

De 72-jarige Weinstein werd in 2020 veroordeeld tot 23 jaar cel wegens verkrachting en aanranding van twee actrices. De zaak was een belangrijke hoeksteen voor de #MeToo-beweging: nadat de beschuldigingen tegen Weinstein naar buiten waren gekomen, maakten meer vrouwen in Hollywood bekend slachtoffer te zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Wereldwijd kwam er veel aandacht voor de misstanden, maar veel van die zaken waren al verjaard, waaronder ook de meeste van de tientallen beschuldigingen die tegen Weinstein werden geuit. In New York konden slechts twee zaken voor de rechter worden gebracht.

Zaak over?

Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie in New York de zaak wil overdoen. Dat zou ook kunnen betekenen dat slachtoffers opnieuw hun nare ervaringen moeten ophalen. Dat kan heel belastend zijn.

Hoewel met dit hoger beroep Weinsteins langste straf wordt geschrapt, komt hij niet op vrije voeten: in Los Angeles werd hij twee jaar geleden ook nog tot 16 jaar cel veroordeeld wegens verkrachting.

Weinstein was een van de invloedrijkste personen in Hollywood, als producent van kaskrakers als Pulp Fiction, The English Patient en Scream. Zijn val werd in 2017 ingeluid door een artikel in The New York Times, waarin actrices als Ashley Judd vertelden over seksuele intimidatie door Weinstein.

Actrice Alyssa Milano riep daarna lotgenoten op onder #MeToo ook hun verhaal te doen.

Een advocaat van slachtoffers van Weinstein noemt het terugdraaien van het vonnis tragisch en een stap achteruit. "In rechtszaken wordt wel vaker bewijs over andere zaken toegelaten als het gaat om intentie, werkwijze of opzet van de beklaagde."

Weinsteins advocaten stellen juist dat het recht hiermee zegeviert. Weinstein zelf heeft altijd zijn onschuld betoogd: seks was volgens hem altijd met wederzijdse instemming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl