NOS Sport

Zwembondscoach Faber 'trekt lessen' uit onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag

Zwembondscoach Faber: 'Lessen getrokken, blij weer naar toekomst te kunnen kijken'

"Ik ben blij dat we nu helderheid hebben", zegt zwembondscoach Mark Faber over de uitkomsten van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van de coach.

Eind vorig jaar werd door de nationale zwembond KNZB een onderzoek ingesteld en afgelopen week bleek uit het rapport dat Faber zich "niet aantoonbaar" schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Wel schreef de bond over "een gemengd beeld met betrekking tot omgangsvormen".

"Met elkaar hebben we naar het rapport gekeken en daar lessen uit getrokken", zegt Faber. "Ik ben blij dat we weer naar de toekomst kunnen kijken. Het was niet de prettigste periode uit mijn loopbaan. We hebben in het olympisch jaar gewerkt aan het sportieve proces, maar het heeft me zeker beziggehouden."

Klachten

In november vorig jaar werd bekend dat de KNZB een onderzoek liet uitvoeren naar Faber. De bond wilde geen aantallen van klachten noemen, maar bij de Volkskrant verklaarden vijf zwemmers een klacht in te hebben gediend. Faber zou een te grote machtspositie hebben en er zou ook sprake zijn geweest van intimidatie en pesterijen.

"Ik ben als coach altijd op zoek naar de sportieve grenzen", aldus Faber. "Dan wil je altijd die sportieve grenzen opzoeken. Dat kost soms moeite aan beide kanten. Met plezier als fundament probeer je zo goed mogelijk een balans te vinden. Dat dat niet altijd lukt, is vervelend. Ik baal ervan dat mensen een gevoel van ongenoegen hebben gehad."

Mark Faber

"Het zet je aan het denken", bekent de bondscoach. "Met de staf en sporters evalueren we altijd over wat goed en slecht gaat. Zelfreflectie zit daar ook in."

Tes Schouten en Arno Kamminga, die al lange tijd gecoacht worden door Faber, maakten snel duidelijk achter hun coach te blijven staan.

Naast zijn rol als trainer voor Schouten, Kamminga, Caspar Corbeau en Kenzo Simons was Faber tot vorig jaar ook hoofdtrainer van de KNZB. Die taak droeg hij vorige zomer over aan Sjors Lommerts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl