Mark Faber
NOS SportAangepast

Geen aantoonbaar grensoverschrijdend gedrag van zwemcoach Faber

Bondscoach Mark Faber heeft zich "niet aantoonbaar" schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat de Nederlandse zwembond (KNZB) liet uitvoeren naar aanleiding van klachten die eind vorig jaar gemeld werden.

De KNZB voegt daaraan toe dat het rapport "een gemengd beeld met betrekking tot omgangsvormen" laat zien. De bond gaat "intensief samenwerken" met Faber om dit in de toekomst te voorkomen.

De bond heeft een pakket maatregelen opgesteld om het topsportprogramma in zijn geheel te verbeteren. Zo gaat een integriteitsmanager voortaan ook regelmatig bij diverse trainingen aanwezig zijn, zodat sporters indien nodig een klacht direct kunnen melden.

"We moeten elkaar kunnen aanspreken op de gezamenlijke normen en waarden en situaties op een volwassen manier met elkaar kunnen afhandelen", aldus algemeen directeur Aschwin Lankwarden in een persverklaring.

Structureel ongepast gedrag

In november werd bekend dat een aantal zwemmers de 51-jarige Faber beschuldigde van structureel ongepast gedrag. Er zou onder meer sprake zijn geweest van pestgedrag, intimidatie en machtsmisbruik.

Tes Schouten en Arno Kamminga, die nauw samenwerken met Faber, lieten snel na de beschuldigingen weten hun bondscoach juist volledig te steunen.

Kamminga en Schouten steunen in opspraak geraakte coach Faber: 'Volledig achter Mark'

De KNZB erkende dat er klachten waren ingediend, maar gaf niet aan om hoeveel klachten het ging. Volgens de Volkskrant zouden vijf zwemmers zich hebben gemeld bij de zwembond.

"Ik betreur het dat een aantal sporters gevoelens van ongenoegen heeft ervaren", meldt Faber nu. "Ik heb altijd de intentie gehad om de zoektocht naar (sportieve) grenzen hand in hand te laten gaan met plezier in de sport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl