NOS Voetbal

Wat nu na statement voetbalsters? 'Vrees dat we lange adem moeten hebben'

Afgelopen weekend maakten de voetbalsters uit de eredivisie een statement waarin ze opriepen tot betere salarissen. Hoe is die actie tot nu toe ontvangen bij betrokkenen en gaat er snel iets veranderen?

Daphne Koster, manager Ajax Vrouwen: "Ik heb er met bewondering naar gekeken. Ik begrijp dat ze zo'n statement maken."

Spelersmakelaar Angela Verdoes beaamt dat: "Het Nederlandse voetbal groeit pas als ze ervan kunnen leven." Ook spelersvakbond VVCS heeft volledig begrip voor de actie, die de voetbalsters op eigen initiatief hebben georganiseerd: "Het geeft de kracht aan van het collectief."

Tegelijkertijd ziet de vakbond geen oplossing op de korte termijn: "Vrees dat we nog een lange adem moeten hebben."

Voetbalsters eredivisie komen in actie: 'Betaald voetbal = betaald worden'

Wat de speelsters willen, is dat iedereen een 40-urig contract krijgt en minstens het minimumloon betaald krijgt.

Koster omschrijft de weg naar gelijkwaardigheid als iets wat veel tijd en energie kost. "Voor 2012 was alles bij Ajax alleen maar gericht op de mannen. Het heeft heel lang geduurd voordat we binnen Ajax hebben durven uitspreken: we zijn een club voor mannen én voor vrouwen."

Zichtbaar maken en ernaar handelen

Maar ze zijn er nog lang niet, zegt Koster. "Alles is nog steeds gericht op die man. Maar we durven nu wel met elkaar te kijken naar wat het betekent als je de ambitie hebt om een club voor mannen en vrouwen te willen zijn."

De oud-international heeft helder voor ogen hoe dat aan te pakken. "Je moet de vrouwen zichtbaar maken en ernaar handelen. Dat doet niet iedereen op dit moment."

Koster is kritisch op de clubs. "Als je nú onder een betaald voetbalorganisatie valt, mag je jezelf echt wel achter de oren krabben of je wel de juiste omgeving creëert voor speelsters. Ik denk dat het goed is dat zij zich uiten."

Geen Ferrari

"Voetbalsters hoeven geen Ferrari, maar ze willen wel alles uit hun topsportcarrière halen", zegt Verdoes. De spelersmakelaar behartigt onder meer de belangen van Ajax-speelster Romée Leuchter en AZ-keepster Femke Liefting.

Maar ook als je mikt op een simpel tweedehands autootje, is de situatie complex. "Alle eredivisiespeelsters een fulltime-contract op basis van het minimumloon bieden is veel geld. Iemand zal dat moeten ophoesten", zegt Claudia van den Heiligenberg van de spelersvakbond.

Het is nu een spel van vingerwijzen geworden. De KNVB is niet van plan om voetbalsters een beter salaris te bieden en wijst naar de clubs zelf.

Daphne Koster op de tribune bij De Toekomst

Van de twaalf eredivisieclubs heeft er slechts eentje alle speelsters fulltime in dienst, staat in de verklaring van de speelsters. De naam van de club werd niet genoemd, maar de perschef van Ajax bevestigt dat het om hen gaat: "Iedereen van de selectie heeft een 40-uurcontract, met tenminste minimumloon. Veel speelsters hebben uiteraard meer, maar dat is het minimum."

Volgens de spelersvakbond komt daar vanaf volgend seizoen ook PSV bij.

Blijven over: tien clubs, waarvan een aantal kleinere clubs, zoals Telstar, al heeft aangeven dat verder professionaliseren zonder zak geld van de KNVB, sponsoren of investeerders ingewikkeld wordt.

Als je denkt dat je als club niet mee kan, moet je je afvragen of je wel thuishoort in deze eredivisie.

Claudia van den Heiligenberg van spelersvakbond VVCS

Het is bijzonder dat er actie is vanuit alle speelsters van alle clubs, aldus Van den Heiligenberg. "Dit geeft aan dat het niet alleen maar gaat over 'ik speel bij Ajax en ik heb het goed', maar dat je wil dat de competitie als geheel gaat groeien. Als een Telstar sterker wordt, heeft iedereen daar baat bij."

Toch ziet ze, net als Koster, een risico ontstaan wanneer het een club niet lukt om de potentie van spelers en speelsters eruit te krijgen. "Als je denkt dat je als club niet mee kan, moet je je afvragen of je wel thuishoort in deze eredivisie."

De 8-12-16-staffel

Wat gebeurt er op de korte termijn? Op dit moment wordt onderhandeld over het verplicht aantal contractspeelsters. Dat zijn er nu vier, maar zou omhoog moeten via de staffel 8-12-16. Daarover beslist de KNVB in overleg met speelsters en clubs.

Maar wat als de puzzel niet wordt gelegd? Van den Heiligenberg: "Clubs die wel aan het investeren zijn, zijn bang dat ze investeren in een competitie die kapot gaat. Ze vrezen dat speelsters naar het buitenland vertrekken, omdat ze daar wel als fullprof aan de slag kunnen."

Afgelopen zondag ging ook Oranje-bondscoach Andries Jonker in op de actie.

Jonker: 'Wens is heel fatsoenlijk, maar kunnen clubs in rechterrijtje daarin mee?'

De hamvraag blijft: hoe komt men aan het geld? Zou een quotum helpen? Dat clubs in de eredivisie van de mannen verplicht een percentage moeten afdragen aan de vrouwen?

Koster snapt de vraag, maar staat er dubbel in. "Het zou clubs sieren te beseffen dat investeren in vrouwenvoetbal een enorme kans is. Dat kan je wel van buitenaf opleggen, maar ik denk dat het moet komen vanuit de intrinsieke motivatie van de club. Aan de andere kant: een vrouwenquotum helpt ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl