De speelsters in de eredivisie voor vrouwen willen meer betaald krijgen
NOS Voetbal

KNVB wijst naar clubs voor beter salaris voetbalsters: 'Wij steken er al geld in'

De KNVB is niet van plan om meer geld in de eredivisie voor vrouwen te steken om voetbalsters een beter salaris te bieden. Daarvoor wijst de bond naar de clubs zelf.

"Wij steken er al geld in. Het is nu aan de clubs om dat te doen", zei Just Spee, de voorzitter van de KNVB desgevraagd bij NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Statement van speelsters

De speelsters in de eredivisie maakten vrijdag gezamenlijk een statement. Daarin riepen ze de KNVB, clubs en sponsoren op om iets te doen aan de slechte betaling van de speelsters. "We willen kunnen leven van voetbal, zodat wij ernaar kunnen leven. Wij willen geen miljoenen, wij vragen minimumloon. Wij willen prof zijn."

De voetbalsters wijzen erop dat de meerderheid van de speelsters in de eredivisie het alleen met een onkostenvergoeding moet doen. Van de twaalf eredivisieclubs heeft slechts één club alle speelsters fulltime in dienst, staat in de verklaring. Welke club dat is, wordt niet vermeld.

Just Spee

Spee snapt het gevoel van de voetbalsters volledig. "Ik heb ook veel sympathie voor wat ze zeggen. Het is op dit moment niet zo dat het vrouwenvoetbal lucratief is. Maar ik hoop dat het er zo snel mogelijk van komt."

'Bereid om te investeren, maar het is nu aan de clubs'

Maar op (meer) steun van de KNVB hoeven de speelsters in de eredivisie dus niet te rekenen. "Wij steken er al geld in. Wij doen meer dan we op economische gronden zouden moeten doen. Maar wij kunnen die betere betaling niet voor elkaar krijgen; we zijn namelijk een non-profitorganisatie. Wij houden echt geen geld over."

De bondsvoorzitter zegt dat de bal nu bij de clubs ligt. "Wij zijn best bereid om te investeren in het vrouwenvoetbal. We waren ook de eerste bond in Europa die vergoedingen voor de nationale teams, mannen en vrouwen, gelijk hebben gesteld. Ook dat kost geld. Maar als het gaat om clubvoetbal, is het nu aan clubs om dat te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl