Oranje 1974
NOS Voetbal

Uitgedunde WK-groep 1974 kijkt toe in Frankfurt: 'Vroeger was alles beter'

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Het Nederlands elftal krijgt dinsdag in Frankfurt hoog bezoek bij de oefeninterland tegen Duitsland. De internationals van de legendarische WK-finale van 1974 zitten op de tribune, van Oranje en ook een paar van de toenmalige wereldkampioen West-Duitsland, op uitnodiging van beide bonden.

"Genieten doen we sowieso, wat er ook gebeurt", zegt Arie Haan, centrale verdediger van 1974. "Het is een wedstrijd die van historie aan elkaar hangt. Deze reünie is een geweldig initiatief."

"Leuk om erbij te zijn", vindt ook Wim Rijsbergen, de andere centrale verdediger van toen. "Ik hoop dat Nederland iets beter gaat spelen dan de eerste helft tegen Schotland. Maar het is maar voorbereiding. Ik ben positief. We hebben heel goede spelers en ik heb vertrouwen in bondscoach Ronald Koeman."

Theo de Jong viel in 1974 als aanvallende middenvelder vier keer in, ook in de finale. "Het wordt gezellig", zegt hij. "Beetje eten, drinken, wedstrijd kijken. En ouwehoeren over vroeger. Vroeger was alles natuurlijk beter, haha."

Het is op 7 juli precies vijftig jaar geleden dat Haan, Rijsbergen en De Jong met Oranje de WK-finale van het toenmalige West-Duitsland (1-2) verloren. Dat is ook de reden voor dit initiatief van de KNVB: "De tijd heeft ons geleerd dat deze wedstrijd in veel opzichten bepalend is geweest voor de internationale statuur van het Nederlands voetbal."

Op uitnodiging van de KNVB reizen de oud-internationals per bus of met eigen vervoer (Haan per vliegtuig vanuit Spanje) naar Frankfurt om samen de wedstrijd te kijken vanuit een skybox. Alleen Johnny Rep kan er niet bij zijn.

De Duitse voetbalbond DFB nodigde de Duitse WK-gangers van toen uit, maar bij hen was de animo om te komen minder groot. Hoe dan ook, het wordt een weerzien op hoog niveau.

Nog twaalf Oranjespelers in leven

De 72-jarige Rijsbergen, de 75-jarige Haan en de 76-jarige De Jong zijn drie van de twaalf Nederlandse internationals van 1974 die nog in leven zijn. De anderen zijn Willem van Hanegem, Kees van Ierssel, Rinus Israël, René en Willy van de Kerkhof, Ruud Krol, Johan Neeskens, Eddy Treijtel en Rep.

Gerd Müller (grond) en Wim Rijsbergen (l)

Tien Oranje-internationals van 1974 zijn inmiddels overleden: Ruud Geels, Wim Jansen, Jan Jongbloed, Piet Keizer, Rob Rensenbrink, Piet Schrijvers, Pleun Strik, Wim Suurbier, Harry Vos en Johan Cruijff. Geels was op 18 november 2023 de laatste, Cruijff stierf gisteren precies acht jaar geleden.

"Verschrikkelijk jammer dat er al zoveel zijn weggevaren om het zo te zeggen", aldus Haan. "Heel triest."

"Dat doet wat met me", zegt De Jong. "Verdomme, weer een, denk ik dan. Het groepje wordt steeds kleiner. Dan ben ik even stil en denk ik aan toen. En je denkt even aan jezelf. Ik kan ook over vijf minuten dood neerflikkeren. Gelukkig gaat alles prima."

'Houden elkaar allemaal in de gaten'

Een gezamenlijke app-groep hebben de helden van toen niet, contact is er wel, met de een wat meer dan met de ander. "Met oud-Feyenoorders vooral", zegt Rijsbergen. "Willem van Hanegem heb ik vrijdag nog gezien,"

"Ieder gaat zijn eigen weg, maar we houden elkaar allemaal in de gaten", weet Haan.

Haan, Rijsbergen en De Jong prijzen zich gelukkig met hun goede gezondheid. Ze kijken niet alleen uit naar hun oud-teamgenoten, maar ook naar het weerzien met de Duitsers.

Theo de Jong (r) en Wolfgang Overath (l)

Van de Duitse selectie van toen zijn vijf spelers overleden, onder wie sterspeler Franz Beckenbauer begin dit jaar. Voor Beckenbauer staat morgen bij de eerste thuiswedstrijd van de Mannschaft na zijn overlijden een eerbetoon gepland.

Ook 'Der Bomber' Gerd Müller, maker van de winnende goal in de WK-finale, met wie Rijsbergen na de wedstrijd van shirt ruilde, is er niet meer. Horst-Dieter Höttges, Heinz Flohe en Jürgen Grabowski zijn de andere drie overledenen.

"Ik hoop mijn generatiegenoten te zien", zegt Rijsbergen. "Uli Hoeness, Paul Breitner. Daar speelde ik al tegen toen ik 16, 17 jaar was. Met de Nederlandse jeugdteams, samen met Johan Neeskens. We kennen elkaar al zo lang."

'Wat gaan jullie in Duitsland doen?'

In 1974 verloor Oranje de finale, maar de wereld werd veroverd met Totaalvoetbal. Het huidige Nederlands elftal kan daar niet aan tippen. Dat hoeft ook niet voor De Jong. "Ik verwacht dat het goed komt, minimaal halve finale op het EK", zegt hij.

"Het wordt een heel moeilijk verhaal dinsdag", zegt Haan. "Ik heb Duitsland zaterdag zien spelen tegen Frankrijk. Dat was het neusje van de zalm."

Voor het EK blijft ook Haan optimistisch. "Het kan ineens omslaan", zegt hij. "Wij speelden in 1974 de laatste oefenwedstrijd voor het WK 0-0 tegen Roemenië. Dit lijkt nergens op, werd er gezegd, wat gaan jullie in Duitsland doen? Het kwam goed."

In het spoor van Oranje #2: het eerste examen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl