NOS Nieuws

Boeing waarschuwt voor financiële tegenslag door incidenten

Vliegtuigbouwer Boeing waarschuwt voor een financiële tegenvaller vanwege meerdere incidenten met hun vliegtuigen. Dat meldt persbureau Bloomberg. Boeing heeft vanwege de incidenten meerdere leveringen van nieuwe vliegtuigen vertraagd en loopt daardoor inkomsten mis. Ook maakt het bedrijf extra kosten vanwege de veiligheidsonderzoeken die lopen.

De financiële malaise komt na een reeks van incidenten met Boeing-vliegtuigen. Afgelopen zaterdag landde een vliegtuig met een paneel dat ontbrak. Begin deze maand verloor een Boeing nog een wiel in Los Angeles. Tijdens een vlucht naar Nieuw-Zeeland raakten tientallen passagiers gewond doordat het vliegtuig een plotse duikelende beweging maakte, vermoedelijk doordat de piloot zijn stoel verstelde.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit besloot al in januari, na een incident met een loslatend deurpaneel, dat Boeings van het type 737 MAX 9 aan de grond moesten blijven. De vliegtuigbouwer ging door het stof en beloofde beterschap.

Het bedrijf kondigde maatregelen aan. Zo worden tijdens de bouw van een vliegtuig extra inspecties uitgevoerd. Ook krijgen de werknemers een meldpunt waar ze tekortkomingen tijdens de bouw van een vliegtuig kunnen melden. Het was voor werknemers tot nu toe onduidelijk waar ze dit soort meldingen konden maken, concludeerde de luchtvaartautoriteit.

Negatief resultaat

Brian West, de financieel directeur van Boeing, heeft tijdens een bijeenkomst in Londen gezegd dat de vliegtuigbouwer verwacht dat ze het slechtste resultaat gaan boeken sinds eind 2021. West denkt dat ze de rest van het jaar rode cijfers gaan schrijven, al wordt dat verlies de komende maanden steeds kleiner.

Boeing had als doel om de komende jaren een inkomstenstroom van 10 miljard euro op te bouwen. Door de financiële tegenslag denkt Boeing dat ze dat voorlopig niet gaan halen. Voor investeerders is de inkomstenstroom een belangrijke maatstaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl