Het gat in het toestel
NOS NieuwsAangepast

Boeing 737 mist paneel bij landing in Oregon, mogelijk tijdens vlucht verloren

Een Boeing 737-800 van United Airlines is geland met een ontbrekend paneel. Dat paneel had eigenlijk aan de onderkant van het toestel moeten zitten tussen de romp en een vleugel. Maar na de landing op een vliegveld in de Amerikaanse staat Oregon werd ontdekt dat het ontbrak.

Het is nog onbekend wat er met het paneel is gebeurd. Mogelijk is het tijdens de vlucht eraf gevallen. Op een foto die online circuleert, is een groot gat te zien:

Het toestel van United Airlines vertrok gisteren vanuit San Francisco en landde ongeveer twee uur later op Rogue Valley International-Medford Airport in Oregon. Het toestel had 139 passagiers aan boord en zes bemanningsleden.

Volgens de directeur van het vliegveld kon het vliegtuig zonder problemen landen. Na ontdekking bij de gate dat er een onderdeel ontbrak, werden de landings- en startbanen korte tijd afgesloten om te zoeken naar het paneel en andere mogelijke onderdelen. Die werden niet gevonden.

Onderzoeken

United Airlines zegt dat de bemanning niets van de schade heeft gemerkt tijdens de vlucht. "We gaan het vliegtuig uitvoerig onderzoeken en alle reparaties uitvoeren die nodig zijn voordat het vliegtuig weer in gebruik wordt genomen", meldt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij aan persbureau AP. "We gaan ook onderzoeken hoe deze schade is ontstaan."

Ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft een onderzoek aangekondigd. Boeing wil niets zeggen over het incident en verwijst voor vragen naar United Airlines.

Gat

In januari raakte ook al een onderdeel van een Boeing los. Toen verloor een 737 Max 9 van Alaska Airlines kort na de start een paneel, met een groot gat in de romp als gevolg. Ook daarbij raakte niemand gewond. Het paneel werd uiteindelijk teruggevonden in de achtertuin van een man in het zuidwesten van Portland.

Zo zag het eruit voor passagiers van het toestel van Alaska Airlines:

Toestel Alaska Airlines verliest rompdeel tijdens vlucht

Als gevolg van het loslaten van een deel van de romp besloot de Amerikaanse luchtvaartautoriteit dat alle toestellen van hetzelfde type voorlopig aan de grond moesten blijven. Het ministerie van Justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart en Boeing is door het stof gegaan vanwege het incident.

De 737-800, het type vliegtuig waar in Oregon het paneel van ontbrak, is een ander type. Dat is een iets kleiner toestel waarin minder passagiers kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl