Jonker tijdens een trainingssessie met Oranje
NOS Voetbal

Is dit Oranje niet te oud voor goud? Jonker: 'Sterren in de dop mogen opstaan'

Vandaag was de loting voor de kwalificatiereeks voor het EK 2025. Nederland zit in de poule met Italië, Noorwegen en Finland. "We moeten flink aan de bak", aldus bondscoach Andries Jonker. Maar met welke speelsters? Is dit Oranje niet te oud voor goud?

De vraag kwam op na de verloren Nations League-troostfinale tegen Duitsland - en dus het mislopen van een olympisch ticket. Veel ervaren speelsters zijn nu begin 30. Moet Oranje niet verjongen?

"Een aantal dertigers zal over één tot vier jaar afscheid nemen", erkent Jonker. Daar zit volgens hem een flinke uitdaging.

Jonker ziet aantal speelsters in 'laatste fase carrière': 'Je moet opvolgsters zoeken'

"We zijn geen opleidingselftal, we zijn een prestatie-elftal." Hij wil maar zeggen dat een ervaren speelster veel meebrengt qua kennis en ervaring, en niet zo makkelijk te vervangen is door iemand die zich nog bewijzen moet.

"Er is alle ruimte voor sterren in de dop om op te staan", zegt Jonker. "Wij moeten die zoeken, herkennen en kansen geven, zoals we dat doen met een Esmee Brugts, Wieke Kaptein en Daphne van Domselaar.

Gezocht: nieuwe Kaptein

Om die reden liet Jonker speelsters van Jong Oranje voorafgaand aan de Nations League-finales ook meetrainen met het grote Oranje.

Wat zoekt hij precies in een nieuwe international?

Jonker noemt als belangrijkste voorwaarde: het leveren van constante hoge kwaliteit. "Eén keer goed spelen in de eredivisie is niet genoeg. Het betekent week in week uit de beste zijn bij jouw club en als je internationaal speelt: belangrijk zijn voor je club."

Een voorbeeld van zo'n speelster is volgens de bondscoach Wieke Kaptein. De 18-jarige FC Twente-speelster debuteerde vorig jaar bij Oranje. "Wieke was al anderhalf jaar de motor op het middenveld bij Twente, pas toen kwam ze bij Oranje."

Bij de loting voor het EK is Nederland ingedeeld in groep A1, met Italië

Jonker en zijn staf doen er veel voor om zo'n nieuwe Kaptein te vinden. "We kijken elke week op de velden wie zich onderscheidt."

Ook gretigheid siert een Oranje-speelster, zegt de bondscoach. Leeftijd maakt daarbij geen verschil. "De motivatie bij routiniers is ongelooflijk. Elke keer weer geven ze me het idee alsof ze hun eerste toernooi gaan spelen. Die mentaliteit spreekt mij ontzettend aan."

Over vers bloed gesproken, Jonker heeft zelf een contract tot 2025. Wordt het komende EK zijn laatste toernooi voor Oranje?

Jonker wil nog niet ingaan op toekomst bij Oranje: 'Ik doe dit met heel veel plezier'

"Ik heb het uitstekend naar mijn zin, ik vind het een genoegen om met deze meiden te werken. In de voetballerij is zomer 2025 oneindig ver weg."

Hij sluit dus niets uit? "Dat heb ik niet gezegd. Alleen dat het geen zin heeft om vooruit te kijken..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl