NOS VoetbalAangepast

Oranje in EK-kwalificatie tegen Italië, Noorwegen en Finland: 'Vol aan de bak'

Nederland is bij de kwalificatiereeks voor het EK 2025 in een poule ingedeeld met Italië, Noorwegen en Finland. Dat heeft de loting in het Zwitserse Nyon bepaald. De nummers één en twee plaatsen zich direct voor het eindtoernooi in Zwitserland.

"Het had zwaarder gekund", zegt bondscoach Andries Jonker vanuit Zwitserland. Zoals de poule van zijn Nederlandse collega Sarina Wiegman: zij is met titelverdediger Engeland veroordeeld tot duels met de toplanden Frankrijk en Zweden.

Jonker dolt Wiegman

Als ze toevallig langsloopt tijdens een interview-sessie, roept hij: "Sarina, gefeliciteerd!", om daarna in lachen uit te barsten. Wiegman komt er even bij staan en zegt zo monter als ze kan: "Komt allemaal goed."

Jonker krijgt slappe lach vanwege EK-poule Wiegman: 'Gefeliciteerd!'

Jonker noemt vooral Italië een geduchte tegenstander voor Oranje. "Italië is met name de laatste maanden, onder leiding van een nieuwe coach, aan de weg aan het timmeren."

Italië versloeg wereldkampioen Spanje in het onderlinge Nations League-duel afgelopen december (3-2). Ook eindigde Italië in de jaren 90 twee keer als tweede op het EK.

'Taai' Noorwegen en 'stug' Finland

Ook de rest van de poule wordt door Jonker niet onderschat. "Noorwegen is al jaren een taaie tegenstander voor Nederland. En Finland is een stugge, goed georganiseerde tegenstander, die niet voor niets groepswinnaar is geworden in de B-League. We zullen dus weer vol aan de bak moeten. Maar we spelen uiteraard voor directe kwalificatie."

Jonker over loting EK-kwalificatie: 'Zullen weer vol aan de bak moeten'

Noorwegen haalde deze eeuw tweemaal de EK-finale, maar ook zij kwamen de laatste twee EK's niet verder dan de groepsfase. De Finnen haalden in 2005 de halve finales, maar ook zij waren de laatste eindtoernooien weinig succesvol.

Poule des doods

Oranje is groepshoofd en ontliep daardoor wereldkampioen Spanje en het sterke Frankrijk en Duitsland. De zwaarste groep is dus die van het Engeland van Wiegman, dat vorig jaar Europees kampioen werd en nu gekoppeld werd aan Frankrijk, Zweden en Ierland.

Frankrijk, Engeland en Zweden zijn de nummers drie, vier en vijf van de wereldranglijst. Een van deze landen is dus sowieso veroordeeld tot het spelen van play-offs om het EK te bereiken.

De kwalificatiereeks is net als de Nations League opgedeeld in lagen van verschillende niveaus. Er zijn drie lagen en Nederland zit met vijftien andere ploegen in de hoogste league (league A). Elke league heeft vier of vijf poules.

Nederland kon daarom alleen landen loten die bij de beste zestien van Europa horen. Een tegenstander van een lager niveau zat er dus niet in. Het goede nieuws is: mocht Nederland niet bij de beste twee eindigen, dan kan het zich alsnog plaatsen via play-offs met landen van lagere niveaus.

De eerste EK-kwalificatiewedstrijden staan begin april op het programma. Het EK voetbal vindt van 2 tot en met 27 juli 2025 plaats in Zwitserland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl