Jeroen van Leeuwen
NOS Sport

Vertrouwensbreuk binnen turnbond: technisch directeur Van Leeuwen weg

Jeroen van Leeuwen stopt per direct als technisch directeur van de Nederlandse turnbond KNGU. Onder zijn leiding kwalificeerde zowel het damesteam als het mannenteam zich voor de Olympische Spelen van Parijs, die over ruim vijf maanden beginnen.

Uit een verklaring blijkt dat er "een verschil van inzicht is ontstaan over de wijze waarop met de programma's (voor het vrouwen- en mannenturnen, red.) optimale resultaten geboekt kunnen worden". Het persbericht meldt ook dat "dit heeft geleid tot een vertrouwensbreuk tussen enkele leden van de technische staf en Van Leeuwen".

Van Leeuwen werd in mei 2022, toen hij nog werkzaam was als operationeel manager bij voetbalclub PEC Zwolle, aangesteld als nieuwe technisch directeur van de KNGU. Hij verving toen Mark Meijer.

Roerige periode

Het vertrek van Meijer kwam destijds na een roerige periode in de Nederlandse turnsport vanwege een omvangrijke zaak rond grensoverschrijdend gedrag. In 2020 traden tal van Nederlandse oud-turnsters naar buiten met hun verhaal over misbruik en grensoverschrijdend gedrag.

Dat ik mijn functie neerleg, is een heel moeilijke maar weloverwogen beslissing en voor mij heel teleurstellend.

Jeroen van Leeuwen

"Bij mijn indiensttreding waren de uitdagingen binnen de gymnastiekunie en de turnsport zeer groot", blikt Van Leeuwen op de website van de KNGU terug.

"Vanuit dit vertrekpunt hebben we een heel heldere wens en ambitie vastgesteld met twee belangrijke pijlers; een veilig en integer (top)sportklimaat en op sportief gebied weer meedoen met de wereldtop. Ik ben trots op de grote stappen die wij hierin hebben gezet", aldus Van Leeuwen.

'Geen concessies aan vertrouwen, integriteit en transparantie'

"Dat ik nu, middenin het transitieproces en zo vlak voor de Spelen, mijn functie neerleg, is een heel moeilijke maar weloverwogen beslissing én is voor mij heel teleurstellend. Maar ik wil geen concessies doen aan de voor mijzelf en de sport belangrijke kernwaarden als vertrouwen, integriteit en transparantie."

"Ik wens mijn collega's, sporters en iedereen die zich met hart en ziel inzet voor de turnsport het allerbeste en kijk uit naar fantastische prestaties op de aankomende Spelen."

  • ANP
    De Nederlandse vrouwenturnploeg
  • ANP
    De Nederlandse mannenturnploeg

KNGU-directeur Remco Boer noemt het besluit van Van Leeuwen om zijn functie neer te leggen moedig. "Hij heeft veel betekend voor de ontwikkeling en transitie van de Nederlandse gymsport. Het is bewonderenswaardig hoe de turnsport onder zijn leiding in relatief korte tijd weer positief op de kaart is gezet."

Voorbereiding op Spelen onveranderd

De KNGU heeft nog geen opvolger bekendgemaakt voor Van Leeuwen, maar Boer zegt dat de voorbereidingen op de Spelen in Parijs onveranderd blijven. In overleg met NOC*NSF wordt gezocht naar invulling van de vrij gekomen positie van technisch directeur.

"De KNGU wil het vertrouwen binnen de organisatie zo snel mogelijk herstellen om de continuïteit van het talent- en topsportprogramma te waarborgen. Ondanks het vertrek van Van Leeuwen kijken we positief naar de toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl