Estafettezwemsters verrassen met WK-goud op 4x100 meter vrije slag

Dankzij een fantastisch eindschot van Steenbergen haalt Nederland goud

De Nederlandse vrouwen hebben bij de WK zwemmen in Doha op de 4x100 meter vrije slag estafette verrassend goud gewonnen. Kim Busch, Janna van Kooten, Kira Toussaint en Marrit Steenbergen wisten uiteindelijk net voor Australië en Canada aan te tikken.

Het zag er lang niet naar uit dat Nederland een medaille ging halen. Maar door een sterke beurt van Toussaint ging Nederland naar plek vier.

Met een ijzersterke Steenbergen, die kort voor de finale nog individueel de 200 meter wissel had gezwommen, ging Nederland zelfs nog naar goud in een tijd van 3.36,61.

Dat het goud zou worden had Marrit Steenbergen in ieder geval niet verwacht. "Een medaille was mogelijk, maar goud hadden we niet verwacht", zegt Steenbergen. De zwemster had nog nooit zoveel knuffels gegeven in vijf minuten gaf ze aan.

Kamminga en Corbeau

Arno Kamminga en Caspar Corbeau plaatsten zich voor de finale van de 100 meter schoolslag. De finale is maandagavond.

Kamminga werd derde in zijn serie in een tijd van 58.87, Corbeau werd tweede in zijn serie met een tijd van 59.33. Uiteindelijk kwalificeerden beide Nederlanders zich voor de finale. Kamminga met de derde tijd, Corbeau als vijfde.

Caspar Corbeau in actie op de 100 school mannen tijdens de wereldkampioenschappen langebaan zwemmen.

Marrit Steenbergen heeft zich met een tijd van 2.11, 23 geplaatst voor de finale van de 200 meter wisselslag. Dat was de zesde tijd in totaal van alle finalisten.

Korstanje mist finale

Nyls Korstanje wist niet door te dringen tot de finale van de 50 meter vlinderslag in Doha. Korstanje, die in de series nog de snelste zwemmer was bij dit onderdeel, werd vijfde in zijn serie in een tijd van 23,25. Dat was een honderdste te weinig om maandag deel te nemen aan de finale.

Nyls Korstanje: 'Alles moet kloppen'

De Zuid-Koreaan Kim Woo-min pakte de eerste gouden medaille in Doha. Hij deed dat op de 400 meter vrij, Kim zwom enige tijd onder de tijd van het wereldrecord, maar moest uiteindelijk nog flink aanzetten om zijn tegenstanders Elijah Winnington en Lukas Martens van zich af te houden. Een wereldrecord zat er ook niet in.

Bij de 400 meter vrij bij de vrouwen won de Nieuw-Zeelandse Erika Fairweather het goud. In de finale deden geen Nederlandse vrouwen mee, want Imani de Jong was al tijdens de series uitgeschakeld.

Wereldrecord

Tijdens de finale van de 4x100 meter vrije slag bij de mannen wist China goud te behalen, voor Italië en de VS. Pan Zhanle zwom een individueel wereldrecord op de 100 meter vrije slag en kreeg toen hij uit het water kwam tot zijn verbazing een cheque uitgereikt van 30.000 dollar.