Kira Toussaint viert een van haar gouden medailles
NOS Sport

Zwemmers 'staan er goed voor' na zes keer EK-goud, maar vlag kan nog niet uit

Zes gouden en vijf bronzen medailles en persoonlijke records: het was een mooie oogst voor de Nederlandse zwemploeg bij de EK kortebaan in het Roemeense Otopeni. "Ze staan er goed voor", zegt Femke Heemskerk, oud-zwemmer en tegenwoordig zwemanalist. Haar collega Johan Kenkhuis heeft ook een positief gevoel overgehouden en spreekt van "een mooi meetmoment."

Toch zijn beide analisten ook realistisch. De EK kortebaan zijn wel wat anders dan een olympische wedstrijd. "Je mist wel een paar hele grote namen", zegt Kenkhuis. Dus voor chef de mission Pieter van den Hoogenband kan de vlag nog niet uit. Maar toch zijn er lichtpuntjes te noteren met Parijs in aantocht.

Kamminga en Corbeau op het podium bij het EK

Zo liet de in de Verenigde Staten geboren Caspar Corbeau zich gelden met een gouden en drie bronzen medailles, maakten Arno Kamminga en Tes Schouten hun rol als medaillekandidaat waar en klom Kira Toussaint weer een stapje dichter naar haar beste niveau.

'Winnen komt van pas'

Kenkhuis ziet ook wel dat er een hoop grote namen ontbraken bij de EK. Maar wie er niet is, kan je ook niet verslaan, zegt Heemskerk.

Kenkhuis ziet het succesvol zijn in finales als een belangrijke les: "Een winnende ervaring is wel iets wat van pas komt in je toolbox." Voor iemand als Tessa Giele, die goud won op het niet-olympische onderdeel 50 meter vlinderslag, is goud winnen bij een groot toernooi nog geen vanzelfsprekendheid.

Giele schaarde zich met haar overwinning in een rijtje met namen als Inge de Bruijn, Hinkelien Schreuder en Ranomi Kromowidjojo. In het verleden allemaal winnaars van goud op dit onderdeel. Maar of dit een aankondiging is van een nieuwe generatie Nederlandse topzwemmers?

Dit zijn de zes gouden medailles tijdens het EK kortebaan:

"Een succesgeneratie gaat me te ver", zegt oud-topzwemmer Kenkhuis. Die woorden neemt ook Heemskerk niet in de mond. Ze zegt dat je generaties moeilijk kan vergelijken. Heemskerk ziet in de huidige topzwemmers meer een voortzetting van de vorige, succesvolle, generaties. Waarbij ze zeker ook voor deze lichting kansen ziet op eremetaal op de Spelen in Parijs komend jaar.

Marrit Steenbergen (afwezig tijdens dit EK), Tes Schouten en Arno Kamminga maken in haar ogen zeker kans op olympische medailles. Daarnaast heeft Nyls Korstanje "zeker kans" op een finaleplaats en "ook Caspar Corbeau ontwikkelt zich goed." Als Kira Toussaint haar vorm weet te vinden, kan zij gaan voor een olympische finale, denkt Heemskerk. "Al moet zij van ver komen en zal ze een dik persoonlijk record moeten zwemmen."

Komend weekend zijn de NK kortebaan in Den Haag. Daarna zijn alle ogen ogen gericht op de WK langebaan in Doha. Bij dat toernooi in februari staat kwalificatie voor de Spelen op het spel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl