NOS Sport

Waterpolosters winnen met pijn en moeite van China en zijn kwartfinalist WK

Nederlandse waterpolosters winnen op WK met pijn en moeite van China

Het ging zeer stroef, maar de Nederlandse waterpolosters hebben via de tussenronde van de WK in Doha de kwartfinales van het toernooi gehaald. Tegen China werd met 16-14 gewonnen.

Nederland kwam uit in de tussenronde, omdat de eerste poulewedstrijd op het toernooi met 10-8 verloren ging tegen olympisch kampioen Verenigde Staten. Grote zeges tegen Kazachstan (27-4) en Brazilië (27-5) zorgden ervoor dat Nederland tweede werd in de poule en zo mocht blijven dromen van titelprolongatie.

De wedstrijd tegen China, de nummer drie uit groep B, had een tussendoortje moeten zijn, maar eigenlijk was het vanaf het begin af aan zeer moeizaam wat Oranje liet zien.

Bekijk hier de reacties van Evangelos Doudesis, Sabrina van der Sloot en Iris Wolves:

De Chinezen waren fysiek sterk en daar had de ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis moeite mee. Het scoren ging ook niet van harte. Topspeelster Simone van de Kraats miste zelfs een penalty. Dat was al de derde gemiste strafworp van Oranje op de WK.

Scherpschutter Joustra

Oranje kwam na een 3-3 tussenstand zelfs op achterstand tegen de Chinezen, maar met horten en stoten werd er nog een 5-5 uitgesleept in het eerste kwart.

Het was aan keepster Laura Aarts te danken dat de Nederlandse waterpolosters niet wederom op achterstand kwamen. Zij verrichte meerdere belangrijke reddingen. Daarnaast kon de ploeg toch bouwen op scherpschutter Kitty-Lynn Joustra, die dit toernooi elk schot binnen ziet vliegen.

Ze schoot achttien keer op doel en achttien keer raak.

Kitty Joustra

Toch bleef het moeizaam gaan. Bij een 12-10 stand miste ook Lola Moolhuijzen een penalty en zo kon China weer terugkomen tot een achterstand van één punt.

Nu tegen Hongarije

Dat was het moment waarop het team van Doudesis pas echt wakker werd. Ineens leek het wel te lopen en werd er een gat geslagen van vier punten. De voorsprong gaf Nederland niet meer weg, het werd uiteindelijk 16-14.

Nu wacht maandag in de kwartfinales de kraker tegen Hongarije. De nummer vier van de wereldranglijst speelt dan om een olympisch ticket. Nederland is daar al zeker van.

Op weg naar de Europese titel in Eindhoven won Oranje vorige maand in de groepsfase met 14-11 van de Hongaarse vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl