NOS SportAangepast

Nederlands zeilgevecht nadert ontknoping rond wereldtitel en ticket voor Spelen

Nederlands zeilgevecht nadert ontknoping rond wereldtitel en ticket voor Spelen

Luuc van Opzeeland heeft zich na een spectaculaire dag op zee verzekerd van een medaille op de WK iQfoil, ook wel bekend als windfoilen. De Nederlander eindigde na 19 races voor de kust bij Lanzarote ruim aan kop van het algemeen klassement en krijgt een kans op prolongatie van zijn wereldtitel.

Van Opzeeland plaatste zich als nummer één van het klassement automatisch voor de finale. Kiran Badloe (derde in het klassement) en de Italiaan Nicolò Renna (tweede) stromen in vanaf de halve finales. Een groots gevecht tussen Van Opzeeland en Badloe ligt mogelijk in het verschiet.

Olympisch ticket

Want naast de beslissing in de strijd om de wereldtitel, valt zaterdag mogelijk ook al de beslissing in het gevecht om het Nederlandse ticket voor de Olympische Spelen, waar Van Opzeeland en Badloe om zeilen.

Van Opzeeland staat in punten voor op Badloe omdat hij vorig jaar in Scheveningen de wereldtitel pakte. Als Van Opzeeland tijdens de slotdag op Lanzarote hoger eindigt dan Badloe gaat Van Opzeeland naar de Spelen. Badloe kan hem dan niet meer voorbij gaan in aantal punten tijdens het laatste kwalificatiemoment eind april op Mallorca.

Eindigt Badloe zaterdag hoger dan zijn grote rivaal Van Opzeeland, volgt op de golven bij Mallorca een allesbeslissend zeilgevecht.

Van Opzeeland sterk, maar Badloe loert

Van Opzeeland vaart een nagenoeg perfect toernooi. Dominant zeilend, met de hoogste snelheid en vol vertrouwen lijkt de regerend wereldkampioen de baas op zee, maar een nieuwe wereldtitel is niet zomaar binnen.

  • ANP
    Kiran Badloe
  • ANP
    Luuc van Opzeeland

Badloe, de olympisch kampioen in de 'oude' RS:X-klasse, knokte zich afgelopen dagen na een slecht begin knap terug op de ranglijst.

"'Slecht' is een groot woord", zei Badloe na afloop. "We moesten even inkomen begin deze week. Ik moest in de slalom nog mijn weg vinden."

Van Opzeeland heeft WK-medaille iQFoil al binnen: 'Mooie dag vandaag'

Vrijdag had Badloe op de plank de beste dag van de week. Onder meer een van de twee slalomraces werd gewonnen en hij finishte bij twee van de drie course races - het raceformat dat ook gebruikt wordt bij de Olympische Spelen - als tweede.

Het was net genoeg voor een derde plek in het klassement. Prettig, want de nummers vier tot en met tien varen zaterdag eerst nog de kwartfinale.

Badloe liet zo'n niveau zien dat hij en Van Opzeeland elkaar nauwelijks ontliepen. Het werd een indrukwekkend onderling zeilgevecht. De Nederlanders knokten man-tegen-man, ver voor de rest van het veld om de racezeges. De rest van de windfoilers kon vaak slechts op grote afstand toekijken.

Vooral de eerste course race was een spektakel. Badloe ging ruim aan de leiding, maar Van Opzeeland kon hem in een uiterste poging nog bijhalen. Van Opzeeland klopte Badloe vervolgens op de streep. Pas op de finishfoto was te zien dat Badloe net was verslagen.

Badloe geniet van strijd met Van Opzeeland: 'Doet me denken aan vroeger met Dorian'

"Het was een mooie dag vandaag", zei Van Opzeeland, die onder de indruk was van concurrent Badloe. "Knap gevaren. Gelukkig kon ik hem wel een lesje leren op het laatste moment. Soms moet je ze een beetje het gevoel geven dat het lukt en dan uit de handen trekken, vlak voor de finish."

Badloe was na afloop ook enthousiast over de strijd met Van Opzeeland. "Ik heb genoten vandaag. Het deed me denken aan vroeger met Dorian (Van Rijsselberghe, red.). Hopelijk kunnen we dat morgen weer gaan doen. Vooraan lopen vlammen."

Badloe legt spektakel rond WK-finale iQFoil uit: 'Race vol sensatie'

Het belooft wat voor de medailleraces van zaterdag, waar Van Opzeeland zijn tweede wereldtitel en zijn eerste olympische deelname wil veiligstellen. Maar kort erachter loert Badloe op zijn kans.

Die finale belooft spektakel. Het is een korte slalomrace, met hogesnelheden waarin van alles kan gebeuren. Badloe kijkt ernaar uit. "We gaan eigenlijk een dragrace met elkaar aan. Een korte race van drie minuten. De start is cruciaal, daar kun je alles bepalen. Vervolgens gaat er ongelooflijk hard gevaren worden, kunnen mensen op hun plaat gaan, ingehaald worden. Het is ongelooflijk spannend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl